IPB

Србија и Италија у Хоризонту Европа

24. фебруара 2023.

У среду, 22. фебруара 2023. године, директор Института за физику у Београду, др Александар Богојевић, учествовао је као предавач у онлајн догађају “Сарадња Србије и Италије у Хоризонту Европа. Кључни сектори и могућности за нова партнерства вођена иновацијама”. 

Догађај су организовали Амбасада Италије у Београду и Агенција за промоцију европског истраживања (APRE) уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација са циљем да се допринесе заједничком истраживању и размени добрих пракси између две земље.

“До сада је сарадња углавном потицала од појединачних иницијатива, а потребно је сарађивати и институционално”, рекао је др Александар Богојевић, додајући да истраживачкој сарадњи треба додати и ону која је вођена иновацијама и комерцијализацијом.

Директор Института је био један од четири учесника из Србије који су представили домаћа искуства из области истраживања и иновација. Представљајући Институт, др Богојевић је истакао да истраживачи из Института иза себе имају две деценије искуства са пројектима Европске уније, као и да је ова установа често на пројектима партнер управо италијанским установама.

У Институту је недавно представљен италијански синхротрон Електра, док је посебно ојачана сарадња са Амбасадом Италије у Србији.