IPB

Представљање синхротрона Елетра у Институту

10. фебруара 2023.

Уз подршку Амбасаде Италије, у четвртак, 9. фебруара 2023. године, у Институту за физику у Београду представљено је синхротронско постројење Elettra. Овај међународни истраживачки центар налази се у предграђу Трста, у Италији и уз друга постројења, располаже са два моћна извора зрачења – истоименим синхротроном Елетра и ласером Ферми. Будући да је ова опрема корисна за низ истраживања изван физике, центар Елетра сарађује са истраживачима из различитих области.

Представљање је организовано са циљем да се ојача сарадња истраживача из Србије са италијанским колегама, а на скуп у Институту су позвани представници више научноистраживачких институција из Србије. Скуп је отворио директор Института за физику, Александар Богојевић, који је указао на мултидисциплинарни карактер постројења Елетра, али и на значај сарадње Италије и Србије.

Представљање Елетре део је просеца који је покренут кроз сарадњу Института и Италијанске амбасаде, а који је подржало Министарство науке, технолошког развоја и иновација Репбулике Србије.

Догађају на Институту присуствовали су помоћница министарке науке Марина Соковић и директор SAIGE пројекта Виктор Недовић. Публици се обратио Лућано Катани, аташе за науку у Амбасади Италије у Београду који је истакао важност повезивања две земље у области науке и иновација.

Фабио Мацолино, службеник за међународне односе у постројењу Elettra (на горњој слици) представио је ову институцију, као и иницијативу за повезивање са истраживачима са Западног Балкана.

Након тога, Андреа Локатели, координатор за SPEED beamline групу у постројењу Elettra, говорио је о конкретним истраживањима, капацитету и истраживачким ресурсима, као и могућностима коришћења синхротронског зрачења за истраживаче са Западног Балкана.