Хуманитарне акције

Институт за физику редован је дародавац и учесник у бројним хуманитарним акцијама, а по највише у хуманитарним акцијама Рашко-призренске епархије.

Захваљујући прикупљеним средствима, током година купована је стока, реконструисана је урушена кућа, прикупљана је и новчана помоћ, а неколико колега је у претходним годинама имало прилику да посети Епархију и да се лично увери у драматичне услове у којима људи тамо живе.

На позив Рашко-призренске епархије и владике Теодосија, запослени Института за физику у Београду, као и сарадници, пензионисане колеге и некадашње колеге које данас живе у иностранству, у пролеће 2021. године прикупили су новчану помоћ за припрему сендвича за ђаке пешаке и очување рада народне кухиње при манастиру Грачаница. У овој народној кухињи припрема се око 2000 топлих оброка за социјално најугроженија подручја Епархије.

Акцији се прикључило чак 111 особа које су приложиле појединачне донације. Захваљујући томе, Институт је обезбедио укупну донацију народној кухињи у износу од 800,000 динара.

Овим поводом, Епархија је Институту као дародавцу издала грамату.

Институт се и у 2022. години одазвао хуманитарној акцији за прикупљање средстава за рад Народне кухиње при манастиру Грачаница. Прикупљен је износ од 500.000 динара који је упућен Епархији.