Награде и стипендије

Како би подстакао изузетност у физици и сродним наукама, Институт за физику у Београду негује и финансира неколико важних признања која се додељују како физичарима на врхунцу каријере, тако и младим истраживачима и студентима. Награде које Институт за физику додељује или подржава и помаже су: Награда „Марко Јарић“Годишња награда Института за физикуСтудентска награда, Студентска стипендија Задужбине Николе Коњевића и Ружице Грегорић Коњевић и стипендија Фондације „Проф. др Ђорђе Живановић“.

Награда „Марко Јарић“

Институт за физику у Београду један је од оснивача Фондације „Проф. др Марко Јарић“, а од 2018. године и финансира награду коју ова фондација додељује за достигнућа у физици. Награду која носи име једног од најбриљантнијих спрских научника и на чије дело чува успомену, домаћи медији називају и „српским Нобелу за физику“. За ово престижно признање могу да конкуришу научници пореклом из Србије без обзира где живе и раде, а до сада је додељена импресивном скупу појединаца. Додела награде се одржава сваке године на рођендан др Марка Јарића, 17. марта, а прате је свечана академија и пригодно предавање лауреата. Поред чувања сећања на утицајног светског физичара др Јарића, награда има за циљ да скрене пажњу на данашње истраживаче чији је рад признат и цењен у целом свету, а пореклом су из Србије.

Годишња награда Института за физику

Од 1976. године на дан прославе годишњице оснивања Институт за физику у Београду додељује годишњу награду за научни рад који представља значајан допринос одређеној области физике која се развија на Институту. Трочлани жири, који чине претходни добитнци награде, узима у обзир неколико критеријума, међу којима су квалитет објављених радова, њихов импакт на научну област, стваралачки удео кандидата у резултатима, број радова и њихове категорије. Традиционално, добитник награде држи предавање на Колоквијуму Института. Годишња награда негује дух препознавања релевантног рада и значајних резултата постигнутих у оквиру самог Института и истиче успехе запослених у овој установи.

Студентска награда

Истовремено са Годишњом наградом сваке године Институт за физику у Београду додељује и Студентску награду за најбољу докторску тезу урађеној у овој установи, а одбрањену током претходне године. Додељује је исти жири као Годишњу награду. Конкуренција за ову награду је сваке године све већа што говори о квалитету докторских дисертација урађених на Институту и наглашава поред научне и образовну улогу ове установе.

Студентска стипендија Задужбине Николе Коњевића и Ружице Грегорић Коњевић

Институт за физику у Београду један је од донатора Задужбине Николе Коњевичћа и Ружице Грегорић Коњевић при Српској академији наука и уметности. На овај начин Институт финансира доделу стипендије талентованим студентима физике лошијег материјалног статуса. Стипендија има за циљ да подстакне наставак школовања и образовања студената који постижу значајне резултате током основних и мастер студија физике на свим факултетима у земљи.

Студентска стипендија Фондације „Проф. др Ђорђе Живановић“

Институт за физику у Београду подржава и финансијски учествује у додели стипендија најбољим студентима физике иза којих стоји Фондација „Проф. др Ђорђе Живановић“. Стипендије су намењене студентима треће године основних студија и то по једном студенту са сваког студијског програма Физичког факултета Универзитета у Београду тако да две исплаћује сам факултет а две Институт за физику. Свечана додела се организује сваке године на прослави Дана Светог Саве.