IPB

Сретењска медаља за др Јакшу Вучичевића

15. фебруара 2023.

Поводом Дана државности Републике Србије, који се обележава на Сретење, 15. фебруара 2023. године, млади истраживач из Института за физику у Београду, др Јакша Вучичевић, награђен је Сребрном медаљом за заслуге.

Указ којим је наш колега одликован потписао је председник Републике, Александар Вучић. По традицији истим указом додељен је низ сретењских ордена и медаља за бројне заслужне уметнике, спортисте, јавне личности, али и угледне лекаре и професоре. Наш колега, др Вучичевић је једини који је ове године одликован у области математичко-техничких наука.

Др Јакша Вучичевић је претходне године привукао пажњу јавности када је освојио престижни ЕРЦ грант за своја истраживања сложених система у испитивањима високотемпературних суперпроводника. У 2022. години је добио и Годишњу награду Института за физику, а недавно је завршен и пројекат Cold Atoms, Hubbard Model and Holography: Key to Strange Metals на ком је др Вучичевић био руководилац, а који је финансиран у оквиру ПРОМИС програма Фонда за науку Републике Србије намењеног младим истраживачима.

Дан државности Републике Србије обележава се 15. фебруара, на празник Сретење, од 2002. године. На овај дан 1804. године је у Орашцу подигнут Први српски устанак, а 1835. године је у Крагујевцу први Устав Књажевства Србије, познат и као Сретењски устав.

Институт за физику у Београду, поводом истог празника, 2012. године добио је као институција Сретењски орден трећег степена.