IPB

ЕРЦ грант на Институту за физику

01. децембра 2022.

У Републику Србију је стигао престижни грант Европског истраживачког савета (ЕРЦ), трећи по реду у историји домаће науке. Млади истраживач из Института за физику у Београду, др Јакша Вучичевић, освојио је ЕРЦ грант у износу од 1,5 милиона евра за истраживања која би могла да унесу тектонске промене у испитивања такозваних високотемпературних суперпроводника и других отворених питања модерне физике.

Рођен 1984. године, др Јакша Вучичевић је студирао физику на Универзитету у Београду, где је и докторирао. Своја истраживања наставио је у Француској, али се пре пет година вратио у Србију, где се у Институту за физику бави изучавањем комплексних система. За постигнуте резултате добио је више признања, освојио је и ПРОМИС грант Фонда за науку, а радове са резултатима који су врло запажени објављује у водећим научним часописима.

Како је у новембру 2022. објавио Европски истраживачки савет (European Research Council, ЕРЦ), са 11 независних рецензија, др Вучичевић је из првог покушаја освојио ЕРЦ стартинг грант за пројекат са акронимом SCLoTHiFi и под називом Numerically exact theory of transport in strongly correlated systems at low temperature and under magnetic fields.

„ЕРЦ грант представља указано поверење да линија рада коју смо недавно започели може да води ка важним научним резултатима“, каже др Јакша Вучичевић, објашњавајући да његови радови покушавају да осветле структурне особине материјала које одређују такозвану критичну температуру за суперпроводност. Овакви прорачуни одзива материјала су јако тешки, не могу се решити аналитичком методом, а до скоро се сматрало да их практично није могуће решити ни нумерички (помоћу компјутерске симулације). Међутим, др Вучичевић је развио нови метод који комбинује и аналитички и нумерички приступ и помоћу кога је могуће одговорити на питања која дуго муче физичаре широм света.

Суперпроводност је особина појединих материјала да проводе електричну струју без отпора, дакле, без губитака енергије. Суперпроводност је дуго, читав век позната у физици, има и многе техничке примене, али се овај феномен појављује само код материјала на изузетно ниским температурама (од -273 до -140 степени Целзијуса испод нуле).

„Дугорочни циљ једне читаве научне области је да се синтетишу материјали који су суперпроводни на собној температури. Такво откриће би представљало нову индустријску револуцију“, каже Вучичевић додајући да ће новом методом и коришћењем супер-рачунарских ресурса у Институту за физику, који ће се од средстава ЕРЦ пројекта још значајно унапредити, моћи да рачуна „проводност и динамичке особине, без уношења непотребних и неконтролисаних апроксимација, што до сада није било могуће“.

„Мислим да се на примеру досадашње каријере колеге Вучичевића може јасно разумети како изгледа процес вајања једног врсног истраживача у Србији“, каже др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, објашњавајући да постоје различите улоге у том процесу за институције које желе да га подстакну. „Паметних и вредних младих људи има, али сада по први долазимо и у ситуацију да смо довољно институционо ојачани да можемо да им помогнемо у реализацији њихових потенцијала у нашој земљи“, сматра Богојевић.

ЕРЦ пројекти су језгро изврсности у европском систему финансирања науке – додељују се истраживачима, а не тимовима или институцијама, који успеју да докажу да имају идеју, метод или резултате који заиста могу да промене ток савремене науке. ЕРЦ је најелитнији и најскупљи научни програм у Европи, а добили су га водећи светски научници у разним областима, међу којима и бројни лауреати Нобелове награде.

Европска комисија кроз овај програм годишње награди више стотина истраживача, али су у Србији до сада у томе успела само две научнице – др Софија Стефановић, биоархеолошкиња са Филозофског факултета Универзитета у Београду и др Магдалена Ђорђевић, физичарка из Института за физику. Др Јакша Вучичевић је трећи истраживач у Србији и други истраживач Института за физику који је освојио ЕРЦ грант.

„Европска унија ће одвојити 640 милиона евра како би подржала најбоље међу најбољима. Међу њима је и један научник из Србије који је добио ово престижно признање“, каже др Јелена Беговић, министарка науке, иновација и технолошког развоја, објашњавајући да ЕРЦ подразумева и значајна финансијска средства „како би своју идеју применио и како би човечанство било богатије за неке нове спознаје“.

„Мислим да Србија има добру науку и да мора да проба много више, много интензивније да аплицира на овакве позиве“, сматра министарка Беговић. Она каже да се „нада да ће се и овај успех Института за физику наставити и да ћемо у једном моменту кренути са изградњом њиховог центра Верокио“, додајући да би то могло да привуче најбоље научнике из читавог света у Србију.

Истраживања којима се бави Јакша Вучичевић ослањају се на суперкомпјутерске ресурсе у Центру за изучавање комплексних система Института за физику, без којих не би било могуће извести сложене нумерчке прорачуне. Основан 1961. године, Институт за физику у Београду је институт од националног значаја за Републику Србију. Са више од 200 истраживача и стотинама пројеката, као водећа научноистраживачка установа за физику и сродне научне области. Институт обавља истраживања фундаменталних механизама природе која су од приоритетног значаја за научни, образовни, културни и укупни друштвено-економски развој Републике Србије.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Трећи ЕРЦ грант у Србији

ВИДЕО: Конференција за новинаре у Институту за физику

Фото: Бојан Џодан/ИПБ