IPB

Амбасадор Републике Кореје у посети Институту

08. фебруара 2023.

„Будућност је у вашим рукама. Не могу да предвидим како ће се развијати наука и технологија у Србији, али импресиониран сам посвећеношћу и приврженошћу истраживача Института за физику“, рекао је амбасадор Републике Кореје у Србији, Ђеунг Ли, приликом посете Институту за физику у Београду.

Амбасадор је са својим тимом посетио Институт у уторак, 7. фебруара 2023. године. Том приликом је обишао неколико лабораторија, упознао истраживаче и разговарао са управом Института о јачању сарадње са научним и образовним установама у Јужној Кореји. Током разговора је закључено да је досадашња добра сарадња са јужнокорејским физичарима почивала на личним контактима и ентузијазму појединаца, али би се могла продубити кроз повећање мобилности истраживача, јачањем институционалне сарадње и развијањем билатералних пројеката.

„Кореја је значајан играч у истраживањима и светска сила у области иновација. Верујемо да сарадња може довести до обостране користи“, рекао је директор Института, др Александар Богојевић. Током састанка са амбасадором, управа Института представила је активности, планове и кључне научне резултате Института. Истакнуто је и да за Инститит, као истраживачку институцију која покушава да направи продор и у иновацијама, сарадња са Корејом може играти важну улогу.

„Ово је први пут да сам у посети некој научно-технолошкој установи у Србији и импресиониран сам. Заиста сам одушевљен спремношћу научника из Института за физику да допринесу напретку своје земље и света“, рекао је амбасадор Ли након обиласка лабораторија и подсетио колико је научни и технолошки развој важан за укупни развој друштва.

Амбасадор и чланови његовог тима обишли су лабораторије у Центру за изучавање комплексних система, Центру за чврсто стање и нове материјале и Центру за неравнотежне процесе, где су разговарали са руководиоцима Центара и истраживачима. Након тога су обишли Иновациони центар где су им запослени представили неке од идеја које развијају.

Наиме, током посете амбасадора, велика пажња поклоњена је иновацијама, а истраживачи су са амбасадором разговарали и о развоју технологија у Републици Кореји, пре свега у областима информацино-комуникационих технологија, биотехнологије и хемијске индустрије. Уз то, ова посета представља почетак сарадње Института са Српско-корејским информатичким приступним центром (SKIP) који је основала Влада Републике Кореје у сарадњи Владом Републике Србије.

„Лично ћу покушати да нађем одговарајуће, сличне установе у Кореји и да успоставим везе са вашим институтом. Треба градити добру сарадњу и односе између две земље у области науке“, рекао је амбасадор Ли нагласивши да је, мада су појединачне сарадње већ постојале, потребно ојачати институционалне односе.

Посета амбасадора Републике Кореје део је активности Института чији је циљ јачање сарадње. Поред сарадње са стратешким партнерима Института, недавно је ојачана сарадња са амбасадом Италије, а октобру 2022. Институт је посетила и делегација амбасаде Швајцарске.