IPB

Делегација амбасаде Швајцарске у Институту

19. октобра 2022.

Амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид са својим тимом посетио је Институт за физику у Београду у понедељак, 17. октобра 2022. године. Током вишесатне посете, десеточлана швајцарска делегација сусрела се са управом, али и са бројним појединачним истраживачима, обишавши притом више лабораторија и башту Института.

„Честитам на важном послу који радите овде на Институту. Надам се да ћете наставити да сарађујете са Швајцарском и њеним институцијама”, рекао је швајцарски амбасадор Урс Шмид, обраћајући се истраживачима и запосленима у Институту за физику. „Биће ми драго да подржим сарадњу између Швајцарске и Србије у научном домену увек када постоји заједнички интерес”, истакао је амбасадор.

„Институт за физику, као први институт од националног значаја за Републику Србију, сада прераста у институцију са широм друштвеном релевантношћу“, рекао је директор Института, др Александар Богојевић, подсећајући како од оснивања до данас Институт посебно негује изврсност на пољу истраживања, иновација и образовања. Он је указао на снажне корене и важну заоставштину претходних генерација, али и на стратешки пут даљег развоја и трансформације Института у будућности.

Представници Института су госте дочекали у читаоници библиотеке „Др Драган Поповић” где је директор укратко представио мисију и активности Института. У истом простору је организован сусрет амбасадора са истраживачима Института који већ годинама интензивно сарађују са научним институцијама у Швајцарској или су део своје каријере провели у овој земљи. Ови сусрети су изазвали посебну пажњу амбасадора који се интересовао колико је боравак у његовој земљи и на који начин утицао на животе научника.

Делегација је потом обишла лабораторије у четири центра изврсности Института: Центру за чврсто стање и нове материјале, Центру за неравнотежне процесе, Центру за изучавање комплексних система и Центру за фотонику. У сваком од центара, амбасадор се упознао са истраживачима и научном опремом коју користе, док су руководиоци представили главне истраживачке теме у сваком од центара. Делегација је потом обишла и Иновациони центар где су посетиоци имали прилику да се упознају са активностима Института на пољу иновација и комерцијализације. Амбасадор је овде обишао и Канцеларију за индустријску сарадњу са ЦЕРН-ом, након чега се разговор наставио у башти Института.

„Импресивно је оно што смо видели данас. Желим да изразим захвалност, али и дивљење према ономе што радите. Као дипломати, моје поље рада је сасвим другачије од вашег, али срећом увек постоје мостови преко којих се можемо повезати”, рекао је амбасадор Шмид објашњавајући да је и за науку и за дипломатију важна комуникација са јавношћу, али и посматрање шире слике света.

Током посете амбасадора Швајцарске, међу угледним гостима на Институту је боравио и др Петар Аџић из Републичке комисије за сарадњу Србије са ЦЕРН-ом. Он је присутне подсетио на снажне везе Србије и ЦЕРН-а чије се седиште иначе налази код Женеве у Швајцарској. Мисија ЦЕРН-а, по његовим речима, ослања се на три стуба од којих је први истраживање, првенствено у области физике високих енергија и физике честица. “Други стуб су иновације и примена нових технологија, а трећи стуб је образовање људи из различитих делова света”, рекао је др Аџић и нагласио да ће будући Верокио центар, који се гради на Институту за физику, приближити Србији знања и технологије које су развијене у ЦЕРН-у.

“Желимо да са представицима Швајцарске убудуће разговарамо како Србија може да развије и ојача интегрисани национални систем истраживања и развоја”, рекао је др Богојевић подсећајући на важну улогу Швајцарске у изградњи интегрисаног иновационог система у Србији и додајући да на том плану Србија може још много тога да научи од Швајцарске.

Посета је завршена коктелом у башти Института, на обали Дунава.

Фото: Бојан Џодан/ИПБ