IPB

др Милорад Милошевић добитник награде „Марко Јарић“ за 2022.

14. марта 2023.

Фондација „Проф. др Марко В. Јарић“ доделиће престижну награду „Марко Јарић“ за 2022. годину др Милораду Милошевићу, редовном професору Универзитета у Антверпену у Белгији. Свечаност поводом проглашења овогодишњег добитника организује Институт за физику у Београду (који финансијски подржава награду) у петак, 17. марта 2023. године, у 12 часова у Свечаној сали Српске академије наука и уметности (САНУ).

Награда „Марко Јарић“, која се у медијима понекад назива и „српски Нобел за физику“, додељује се пуних 25 година за изузетне резултате у физици, а награду су добили наши најугледнији истраживачи од којих многи, пореклом из Србије, раде на водећим светским универзитетима.

Ове године, како је наведено у одлуци жирија, награда је припала др Милошевићу „за изузетне доприносе проучавњу квантних функционалних материјала и хибридних хетероструктура и пројектовању њихових суперпроводних и магнетских својстава помоћу рачунарских симулација на микро, нано и атомској скали“. Жири награде, који су чинили научни саветници др Милан Тадић, др Ненад Вукмировић и др Владимир Ђоковић, одлуку је донео једногласно.

Др Милорад Милошевић завршио је основне студије на Електротехничком факултету у Београду, а докторирао је на Факултету за науке Универзитета у Антверпену где је одбранио дисертацију на тему хибридних уређаја на бази суперпроводника и феромагнета. Усавршавање је наставио у Великој Британији и САД, а 2008. године се вратио у Белгију где ради на Универзитет у Антверпену. Данас у својим истраживањима, Милошевић сарађује и са научним установама из Србије, а нарочито Институтом за физику у Београду, Електротехничким факултетом у Београду и Институтом за нуклеарне науке „Винча“.

Фондација „Проф. др Марко В. Јарић“ основана је пре четврт века, 1998. године, са циљем oчувања успомене на живот и дело Марка Јарића (1952-1997), а њена најпознатија активност је истоимена награда, која се додељује појединцу или групи научника за изузетне научне резултате у физици.

Током овогодишње свечаности у Свечаној сали САНУ, 17. марта, на рођендан Марка Јарића, публици и гостима ће се обратити председник Управног одбора, др Александар Белић, управитељ Фондације, проф. др Петар Аџић, директор Института за физику, др Александар Богојевић, председник овогодишњег жирија за доделу награде, проф. др Милан Тадић, после чега ће награда бити додељена. Након свечане доделе, по традицији, лауреат ће одржати популарно предавање и представити публици своја истраживања.

Сајт Фондације „Проф. др Марко В. Јарић“
Најава доделе награде „Марко Јарић“
Из медија