КЊИГЕ: Промоција „Алхемије бомбе“ у Букмаркеру

У четвртак, 21. септембра, у 18 сати, у простору који се назива „Букмаркер“, у књижари Делфи СKЦ у Београду, одржана је промоција научнопопуларне књиге „Алхемија бомбе“ нашег колеге Слободана Бубњевића, руководиоца Одељења за комуникације Института за физику у Београду. „Алхемија бомбе„, објављена у издању „Лагуне“, већ је привукла пажњу медија и читалаца, тако да је и пре промоције, већ штампано друго издање.

На промоцији је гостовао директор Института, др Александар Богојевић, а поред њега говорили су и Филип Шварм, уредник „Времена“, Зоран Пеневски, уредник књиге и аутор. Разговор је модерирала Тања Вучковић из „Лагуне“. Промоција је привукла разнолику публику, новинаре, писце, комуникаторе науке, као и ширу читалачку публику.

„Алхемија бомбе“ није само физика, већ и приказ живота у једном узбудљивом раздобљу“, рекао је директор Института за физику, др Александар Богојевић, додајући да је реч „о књизи која дотиче све нас. Нешто што се дешава током наших живота, и утиче на нашу будућност и будућност наше деце.“ Објашњавајући везе између науке и друштва, Богојевић је истакао како „није циљ да решимо све проблеме, циљ је да живимо у универзуму који је направљен тако да, сваки пут кад решимо један проблем, појаве се нова питања. И то је та игра коју играмо. Ако се плашимо, онда те проблеме нећемо моћи да решимо. Они нас инспиришу.“

Филип Шварм је истакао да је разумљиво интересовање јавности јер, по његовом мишљењу, књига помера границе, а притом је „књига за свакога“, док је Зоран Пеневски оценио: „Можемо мерити научнопопуларну литературу до ове књиге, и од ове књиге надаље. Од ове књиге можемо да причамо о правој доброј научној публицистици код нас“.

Алхемија бомбе“ описује драматичну историју нуклеарне ере, почев од открића фисије, пројекта Менхетн и бомбардовања Хирошиме и Нагасакија, преко нуклеарних тензија током Хладног рата, све до Чернобиља, Фукушиме и данашње кризе у Запорожју.

Фотографије: Лагуна

ПРЕДАВАЊА: У потрази за светим гралом модерне физике

Циклус предавања „Квантна гравитација – свети грал савремене физике“ на којима ће говорити више истраживача Института за физику у Београду, биће организован од 26. септембра у Задужбини Илије М. Коларца у Београду (Студентски трг бр.5).

Сваког уторка од 18 часова биће представљена нека од најважнијих, најинтригантнијих и најинспиративнијих тема модерне физике – од квантне механике и опште теорије релативности, преко квантне теорије поља у равном и кривом простору, па све до основних идеја квантне гравитације.

На предавањима ћемо добити одговоре и објашњења како и зашто су се те области развијале и како су довеле до потраге за коначном, „најфундаменталнијом“ теоријом. Зашто очекујемо да финална теорија у том низу једног дана буде квантнa гравитацијa која се, управо због тога, често сматра светим гралом читаве физике?

Добро дошли!
Улаз је слободан.

КАЛЕНДАР ПРЕДАВАЊА

Зашто квантна механика
Др Игор Салом

26. септембар 2023. у 18.00


Зашто општа релативност
Др Данијел Обрић

3. октобар 2023. у 18.00


Зашто теорија поља
Др Бојан Николић

10. октобар 2023. у 18.00


Зашто поља у кривом простору
Др Марко Војиновић

17. октобар 2023. у 18.00


Зашто квантна гравитација
Др Тијана Раденковић

24. октобар 2023. у 18.00


Циклус предавања реализује се у сарадњи са пројектом „Квантна гравитација из виших гејџ теорија“ (QGHG-2021), број 7745968 програма ИДЕЈЕ Фонда за науку

Фотографија: Свети грал, витраж на стаклу катедрале Светог Корентина у Француској (Thesupermat/Wikimedia Commons)

ДОКТОРАТИ: Данијел Обрић

Наш колега Данијел Обрић одбранио је у понедељак, 18. септембра 2023. године на Физичком факултету Универзитета у Београду своју докторску дисертацију под називом „Т-дуализација бозонске струне и тип IIB суперструне у пристуству координатно зависних позадинских поља“.

Комисија за одбрану докторске дисертације била је у саставу: проф. др Маја Бурић, проф. др Воја Радовановић и др Бранислав Цветковић.

Честитамо!

ДОКТОРАТИ: Илија Иванишевић

Наш колега Илија Иванишевић одбранио је у петак, 15. септембра 2023. године на Физичком факултету Универзитета у Београду своју докторску дисертацију под називом „Курантови алгеброиди у бозонској теорији струна“.

Комисија за одбрану докторске дисертације била је у саставу: проф. др Воја Радовановић, проф. др Маја Бурић и др Бојан Николић.

Честитамо!

ГОСТИ: Аташе за науку Амбасаде Француске на Институту

У среду, 13. септембра 2023. године Институт за физику у Београду посетили су аташе за науку Амбасаде Француске, Франсоа Гзавије Кованди, и Весна Адамовић из Француског инситута, координаторка за мобилност студената и научника.

Посета је организована у оквиру припрема за долазак директора француског FEMTO-ST института, а на састанку је покренуто више тема о могућностима за сарадњу истраживача из Србије и Француске.

Др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, представио је гостима ову установу говорећи о истраживачима, областима које су у фокусу њиховог рада и о центрима изврсности. Истакао је и иновације, као један од стубова Института, и упознао госте са радом Иновационог центра.

Др Богојевић је истакао значај међународне сарадње за Институт, напоменувши да научне везе са Француском још увек зависе пре свега од појединаца. Аташе за науку се сложио са представницима Института да је потребно ојачати сарадњу и на националном и институционалном нивоу. На састанку су истакнуте историјске везе Србије и Француске у области образовања, уз подсећање да је и оснивач Института, др Александар Милојевић, докторирао у Француској.

ДОГАЂАЈИ: Семинар проф. др Ђорђа Минића на Институту

У уторак, 5. септембра 2023. године, проф. др Ђорђе Минић (Департман за физику, Virginia Tech) одржао је на Институту за физику у Београду предавање у оквиру семинара Групе за гравитацију, честице и поља.

Предавање под називом „Quantum gravity = Gravitized quantum theory“ одржано је у сали „Звонко Марић“.

Проф. др Ђорђе Минић је добитник награде „Марко Јарић“ за 2020. годину. Ова престижна награда му је додељена, како се у саопштењу жирија наводи, за „изузетан допринос развоју теорије струна и квантне теорије гравитације“.

Услед пандемије ковида 19, лауреат је 2021. године проглашен на онлајн церемонији, а овај долазак проф. др Минића на Институт био је прилика да добије и саму диплому, као и новчани део награде.

Награду је добитнику након предавања у име Фондације „Проф. др Марко В. Јарић“ и Института за физику у Београду, уручио директор Института др Александар Богојевић.

ДОГАЂАЈИ: Фотоника 2023

Девета међународна школа и конференција PHOTONICA 2023 одржава се од 28. августа до 1. септембра 2023. године у Српској академији наука и уметности.

Ова међународна школа и конференција се од 2007. године одржава сваке друге године у Београду и окупља истраживаче како би разменили сазнања и идеје из области фотонике и подстакли младе истраживаче да се усаврше у овој области. С обзиром да је фотоника једна од изузетно атрактивних наука у модерној физици, као и да многа истраживања имају мултидисциплинарну компоненту, конференција ове врсте привлачи физичаре из више области.

Догађај организују Институт за нуклеарне науке Винча, Српска академија наука и уметности и Оптичко друштво Србије, а Институт за физику у Београду један је од партнера.

Током пет дана биће одржан већи број предавања, туторијала, презентација постера, радионица и тренинга, а поред истраживача биће укључени и партнери из високотехнолошке индустрије.

ГОСТИ: Емилиано Киези у посети Институту

У четвртак, 24. августа 2023. године, Институт за физику у Београду је посетио Емилиано Киези са Департмана за физику и астрономију Универзитета у Фиренци. Посета је организована у оквиру Еразмус програма мобилности, а Киези се овом приликом упознао са Институтом и могућностима које нуди истраживачима и студентима.

Госта из Фиренце је најпре дочекао директор Института за физику у Београду, др Александар Богојевић, који му је представио како ова установа функционише, који је њен значај за развој науке у Србији, које су могућности за сарадњу и теме које првенствено окупирају истраживаче.

Киези је током посете обишао неке од лабораторија Института где је имао прилику да разговара са истраживачима и сазна више о њиховим истраживањима и међународним пројектима, а са др Антуном Балажем, замеником директора Института, је говорио о могућностима а сарадњу у оквиру Еразмус мобилности.

Емилиано Киези је обишао и Иновациони центар Института за физику, а посета је завршена разговором са административним особљем одговорним за студентске послове и међународне пројкете.

СЕМИНАР: проф. др Ђорђе Минић

У оквиру семинара Групе за гравитацију, честице и поља Института за физику у Београду, у уторак, 5. септембра 2023. године, у 11 часова, на Институту за физику у сали 360, проф. др Ђорђе Минић (Департман за физику, Virginia Tech) одржаће предавање:

Quantum gravity = Gravitized quantum theory

САЖЕТАК:

In this talk I will discuss a new approach to the problem of quantum gravity in which the quantum mechanical structures that are traditionally fixed, such as the Fubini-Study metric in the Hilbert space of states, become dynamical and so implement the idea of gravitizing the quantum. I will elaborate on a specific test of this new approach to quantum gravity using triple interference in a varying gravitational field. My discussion will be driven by a profound analogy with recent triple-path interference experiments performed in the context of non-linear optics. I will emphasize that the triple interference experiment in a varying gravitational field would deeply influence the present understanding of the kinematics of quantum gravity and quantum gravity phenomenology. I will also discuss the non-linear Talbot effect as another striking phenomenological probe of gravitization of the geometry of quantum theory. Finally, I will discuss the bounds this new approach to quantum gravity implies for the cosmological constant, the Higgs mass and the masses and mixing matrices of quarks and leptons.

АКТУЕЛНО: Јавни позив за ангажовање службеника за међународне пословне везе на пројекту SAIGE

Институт за физику у Београду у оквиру Пројекта акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији (SAIGE), обављује јавни позив за ангажовање службеника за међународне пословне везе на Пројекту SAIGE.

Пројекат акцелерације иновација и подстицање раста предузетништва – SAIGE подржава научну заједницу кроз програме финансирања науке и истраживања и иновативних привредних друштава у раној фази развоја и раста кроз Програм акцелерације. Пројекат подржава и унапређивање капацитета и рада научноистраживачких организација – института.

Рок за достављање понуда: 18. август 2023. до 16 часова

Опис посла: Институт за физику у Београду тражи изузетно мотивисану особу са богатим искуством да се придружи нашем тиму као Службеник за међународну пословну везу. Основни циљ ове улоге је успостављање и јачање веза између Института за физику и међународних пословних лидера и инвеститора у Израелу и Србији. Службеник за међународну пословну везу ће имати кључну улогу у подстицању нових веза и отварању нових тржишта за Институт за физику.

Трајање уговора: уговор о привременим и повременим пословима закључује се на највише 120 радних дана у календарској години.

Место обављања посла: Рад на даљину

Услови које кандидат мора да испуњава

  • стечено високо образовање из научне области друштвено-хуманистичких наука на мастер академским студијама у обиму од најмање 300 ЕСПБ бодова,
  • најмање 10 година радног искуства у струци;
  • знање енглеског језика-напредни ниво писање и говор;
  • познавање рада на рачунару (Microsoft office Word и Excel).

Само кандидати који испуњавају наведене услове биће позвани на интервју.

Начин подношења пријава и њени обавезни елементи

Пријаве се подносе на електронску адресу: kabinet@ipb.ac.rs, са назнаком „За јавни позив за ангажовање консултанта у оквиру пројекта SAIGE“.

Пријава кандидата мора да садржи: име и презиме кандидата, контакт адресу, електронску адресу и контакт телефон; податке о образовању, стручном усавршавању и посебним областима знања и податке о радном искуству.

Кандидат мора потписати и доставити „Изјаву о сагласности кандидата да се његово име и презиме може користити у сврху спровођења овог поступка“ и објавити на интернет презентацији Института за физику (Формулар изјаве о сагласности)

Пријаве које пристигну након наведеног рока сматраће се неблаговременим и неће се узети у разматрање.

Детаљније о позиву можете видети овде.