СЕМИНАР: проф. др Мајкл Правица

У оквиру семинара Лабораторије за биофизику Института за физику у Београду, у четвртак, 13. јуна 2024. године у 13 часова у читаоници библиотеке „др Драган Поповић“, проф. др Мајкл Правица (Департман за физику и астрономију, Универзитет у Невади, Лас Вегас) одржаће предавање:

A novel means to generate pressure and a novel method to enhance x-ray induced damage of biological materials

САЖЕТАК:

In the first part of this talk, we will discuss a novel method to generate high pressures using a modified diamond with a laser drilled hole.  When force is applied to diamond anvils, it  causes the metallic gasket to plastically deform into the hole and pressurize the sample similar to the way a piston pressurizes a cylinder. This enables us to push the sample outside of the gasket plane which will aid experiments such as x-ray absorption where signal is collected perpendicular to the exciting beam and thus requires x-rays to penetrate the confining gasket.  It will also aid the study of NMR at high pressure which is challenging because the confining metallic gasket chokes RF signals to and from the sample.   
 

In the second part of this talk, we will discuss a method to enhance x-ray induced damage of biological materials by mixing them with select metals.  Irradiating the mixture with x-rays tuned at the K-edge and L-edge of select metals we found dramatic enhancement of the damage rate of uracil via photoelectron production from the metals by the x-rays.  It is our hope to use this method for selective destruction of cancerous and other abnormal cells as well as possible denaturing of viruses.

ПОГЛЕД У ФИЗИКУ: Нове методе микроскопије

У Лабораторији за биофизику Института за физику у Београду последњих година развијено је неколико нових метода микроскопије. Тај нови инструментаријум користи се за посматрање биолошких узорака на различитим скалама. О њиховим специфичностима и о употреби говоре млади истраживач ове лабораторије, Алекса Денчевски и Јована Јелић.

Поглед у физику, Еп. 11: БИОФИЗИКА: Развој нових метода микроскопије
АУТОРИ: Марија Ђурић, Слободан Бубњевић, Јована Николић
СНИМАЊЕ И МОНТАЖА: Алкесандар Мијаиловић
ПРОИЗВОДЊА: Институт за физику у Београду, 2024.
Поглед у физику је видео серијал Института за физику у Београду који у кратким епизодама говори о пројектима и истраживањима који се спроводе на Институту.

СЕМИНАР: Јурај Текел

У оквиру семинара Групе за гравитацију, честице и поља, у среду, 05. јуна 2024. године у 11 часова на Физичком факултету, у сали 661, Јурај Текел (Департман за теоријску физику, Факултет за математику, физику и информатику, Универзитет Коменског, Братислава, Словачка) одржаће предавање:

Fuzzy Physics and Matrix Models

САЖЕТАК:

The unification of quantum mechanics and gravity predicts a drastic change in the notion of space and time, at least at the length scales where both these theories are important. One realization of spaces with such quantum structures is noncommutative and fuzzy spaces. I will describe their construction and description of physics happening in such spaces in terms of random matrix models. I will then explain some of the techniques and results for relevant examples of matrix ensembles.

ПАРТНЕРИ: Годишњица ПМФ-а у Новом Саду

Поводом 55. годишњице оснивања Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, Институт за физику у Београду добио је плакету за дугогодишњу подршку и успешну сарадњу. Као један од највећих и најуспешнијих факултета у Републици Србији, ПМФ у Новом Саду је стратешки партнер Института са којим постоји тесна сарадња у области науке, образовања и иновација.

ПМФ је поводом годишњице организовао свечаност у петак, 31. маја, у пространој свечаној сали Ректората Универзитета у Новом Саду. На свечаности на којој су наступили новосадски музичари, као и хор Поп Радио, додељена су признања најуспешнијим студентима, најбољим професорима и најцитиранијим истраживачима, али и плакете партнерским институцијама и привредницима.

„У временима у којима је знање изгубило на цени, наши наставници са студентима покушавају да остану брана за научно знање, али и да сачувају академске вредности, критички дух и грађанску храброст“, рекла је у обраћању деканка ПМФ-а, др Милица Павков Хрвојевић.

ПМФ је основан 1969. године и према сопственој статистици, на њему је дипломирало више од 15.000 студената. Као један од најмасовнијих у Србији, факултет од оснивања негује мултидисциплинарни карактер, а како често истичу на ПМФ-у, непрекидно је отворен за промене, модернизацију и повезивање са партнерима, међу којима је и Институт за физику, као институт од националног значаја за Републику Србију.

На свечаности у Новом Саду гостовали су директор Института, др Александар Богојевић, његови заменици др Антун Балаж и др Саша Лазовић, као и др Александар Белић, Љубица Илић Војновић, Бојана Цекић и Слободан Бубњевић.

КОЛОКВИЈУМ: др Марко Војиновић

У оквиру традиционалног колоквијума Института за физику у Београду, у уторак, 04. јуна 2024. године у 13 часова у сали „Звонко Марић“ предавање под насловом:

Гравитација на Планковој скали

одржаће овогодишњи добитник Годишње награде Института за физику, др Марко Војиновић (Институт за физику у Београду).

САЖЕТАК:

Даћемо увод у неке од централних концептуалних идеја како описати гравитацију на Планковој скали. Пошто је гравитација блиско повезана са геометријом, њен квантни опис се може разумети користећи алате теорије категорија и геометрија над део-по-део равним многострукостима. Предложићемо скуп претпоставки које природно воде ка уједињеном опису гравитације и материје на фундаменталном нивоу, које отварају нове правце за дубљи увид у природу како гравитационог
поља, тако и поља материје. Предавање ће бити описног карактера, без превише техничких детаља.

СЕМИНАР: др Јаспер ван Везел

У оквиру семинара Центра за изучавање комплексних система Института за физику у Београду, у четвртак, 30. маја 2024. године у 14 часова путем Zoom платформе, др Јаспер ван Везел (Институт за теоријску физику, Универзитет у Амстердаму, Холандија) одржаће предавање:

An inherent instability of unitary quantum dynamics

САЖЕТАК:

In this talk we will show that unitary quantum dynamics as described by Schrodinger’s equation is inherently unstable. In close analogy to the well-known description of spontaneous symmetry breaking, the dynamics of quantum systems in the thermodynamic limit is infinitely sensitive to even infinitesimally small perturbations of its unitary time evolution. For finite-sized quantum objects, this results in qualitative changes of the dynamics if even exceedingly small perturbations of the unitary dynamics are allowed. We will argue that such small perturbations may indeed be expected to exist and indicate how this affects model descriptions of microscopic and macroscopic objects, as well as systems on the nanoscale. The question that then remains is whether such effects are observable in practice as well as in principle. We will give some arguments for why and how instabilities might show up in existing and recently proposed nanoscale experiments and indicate the main problems that are to be overcome in order for the instability to be distinguishable from generic effects in the quantum dynamics of open systems.

Приступите предавању
Meeting ID: 858 0356 5386
Passcode: 884550

ПРОЈЕКТИ: „Повратак науке“ освојио средства ЦПН-а

Одељење комуникација Института за физику у Београду пројектом „Повратак науке“ освојило је средства на Јавном позиву Центра за промоцију науке. Судећи према коначаној ранг-листи која је објављена прошле недеље, пројекат је високо оцењен, као трећи међу 181 предлогом.

Кроз овај пројекат са амбициозним називом „Повратак науке“ Институт за физику у Београду, у оквиру иницијативе “Наука кроз приче” током јесени 2024. године обновиће програм популарних трибина посвећених разноликим темама које су инспирисане науком. Уз занимљиве саговорнике и пратећи програм, трибине су привлачиле необично много посетилаца и временом постале један од најзапаженијих научнопопуларних догађаја у граду чије је организовање прекинуто због Ковид-19 пандемије. Сада, након неколико година паузе, припрема се обнова овог програма коме су многи љубитељи науке били искрено привржени.

Више о претходним трибинама прочитајте на сајту портала Наука кроз приче.

ФОТО: Бојан Џодан

ПОГЛЕД У ФИЗИКУ: Куда иду поларони?

(ВИДЕО) Kористећи низ метода рачунарске и теоријске физике, истраживачи Института за физику у Београду проучавају како се кроз материјале крећу поларони – носиоци наелектрисања. Kоје су то методе и због чега су ова сазнања важна, за „Поглед у физику“ објаснили су др Ненад Вукмировић и др Вељко Јанковић из Лабораторије за примену рачунара у науци Института за физику у Београду. Пројекат на ком они раде, Polaron Mobility in Model Systems and Real Materials, финансиран је у оквиру програма Призма Фонда за науку Републике Србије.

Поглед у физику, Еп. 10: Куда иду поларони?
АУТОРИ: Марија Ђурић, Слободан Бубњевић, Јована Николић
СНИМАЊЕ И МОНТАЖА: Алкесандар Мијаиловић
ПРОИЗВОДЊА: Институт за физику у Београду, 2024.


Поглед у физику је видео серијал Института за физику у Београду који и кратким епизодама говори о појединачним пројектима и истраживањима који се спроводе на Институту. Нове епизоде објављују се сваког петка на YouTube каналу Института, сајту и друштвеним мрежама.

ДОГАЂАЈИ: Дан интелектуалне својине

У читаоници библиотеке „др Драган Поповић“ Института за физику у Београду у среду, 22. маја 2024. године одржан је једнодневни скуп „Дан интелектуалне својине“. Догађај је организован у оквиру Иновационог инкубатора Института у циљу промовисања значаја и разумевања права интелектуалне својине у контексту развоја технологија. 

На почетку присутне је поздравио др Саша Лазовић, заменик директора Института за физику у Београду за иновације. „Иновације нису нешто чему треба посветити пажњу повремено већ сваког дана, а то чини и Институт кроз Иновациони инкубатор“, рекао је др Лазовић додајући да Институт није само место окупљања када се говори о темама које се директно тичу физике и науке.

Прво предавање „Заштита жигом заштићене ознаке у метаверзуму “ одржала је др Јелена Ћеранић
Перишић, в.д. директора Института за упоредно право
. Др Ћеранић Перишић је говорила о бројним правним питањима у метаверзуму, међу којима је и питање интелектуалне својине. Она се осврнула на илустративне примере из судске праксе који су значајно утицали на доношење регулатива и осврнула се на питања као што су: да ли су незаменљиви токени роба или уметност и да ли се на њих примењује закон о жиговима.

Др Душан Поповић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду, одржао је предавање „Kоришћење вештачке интелигенције из угла права интелектуалне својине“. У свом предавању, између осталог, др Поповић се бавио питањем да ли вештачка интелигенција може да буде аутор или проналазач. „Право интелектуалне својине фокусирано је на човека и то се неће ускоро променити, али нема ни потребе да се мења“, закључио је др Поповић објашњавајући да се вештачка интелигенција може користити као и друг техничка средства, али је аутор и даље човек.

Треће предавање под називом „Заштита иновација патентима“, држала је Даниела Златић Шутић, помоћница директора Завода за интелектуалну својину. Истраживачима Института и гостима дала је важне практичне савете који ће им помоћи у тражењу патената и говорила је о условима за заштиту проналаска и шта се може заштити патентом. Присутни су посебно били заинтересовани за разлике између патента и малог патента о чему је Златић Шутић детаљно говорила. „Када поднесете захтев за патент, национални заводи испитују да ли је производ нов, инвентиван и погодан за индустријску примену“, нагласила је Даниела Златић Шутић.

Фото: Марија Јанковић