Издвојени пројекти

Институт је једна од најактивнијих и најуспешнијих научно-истраживачких установа у Србији по броју међународних пројеката, а истовремено је и једна од најуспешнијих у земљи по броју националних пројеката. 

ЕРЦ ГРАНТ

„SCLoTHiFi – Numerically exact theory of transport in strongly correlated systems at low temperature and under magnetic fields“

Трећи ЕРЦ грант у историји српске науке, додељен је др Јакши Вучичевићу за истраживања сложених система која би могла да умесу тектонске промене у испитивању високотемпературних суперпроводника и других важних, али нерешених питања физике чврстог стања. Овај грант za istraživanje „SCLoTHiFi – Numerically exact theory of transport in strongly correlated systems at low temperature and under magnetic fields“ највећи је појединачни успех истраживача у науци у Србији у последњих 5 година.

Престижне ЕРЦ грантове додељује Европски истраживачки савет, а најважнији критерију за евалуацију кандидата је научна изврсност. Грант који је освојио др Јакша Вучичевић трећи је ЕРЦ грант који је стигао у Србију, а други на Институт за физику. У претходној деценији ЕРЦ грантове су освојиле др Софија Стефановић са Филозофског факултета, а потом и др Магдалена Ђорђевић са Института за физику.

ТВИНИНГ

Twinning for excellence of the Serbian Research center for quantum biophotonics

Институт за физику у Београду освојио је Twinning пројекат „Twinning for excellence of the Serbian Research center for quantum biophotonics“ који ће се, током наредне три године, реализовати у Центру за фотонику, једном од центара изврсности Института.

Twinning је престижни програм Европске уније који у оквиру програма Horizon Europe промовише изврсност у истраживању кроз умрежавање и обуку. Идеја је да се институција ојача кроз размену искуства и експертиза са водећим европским научним организацијама. Партнери Института за физику у Београду на овом пројекту су Универзитет „Фридрих Шилер“ у Јени, Италијански национални истраживачки савет (CNR) и Биолошки факултет Универзитета у Београду.

СТИПЕНДИЈА ПРОГРАМА МАРИЈА СКЛОДОВСКА-КИРИ

Young planetesimal belts

Планетезимали, који могу бити пречника од свега неколико метара до неколико стотина километара, формирају се од прашине, стена и других чврстих материјала. Ови материјали могу наставити да се слепљују и даље формирају астероиде, комете, објекте из Кајперовог појаса и планете. Недавна открића многих младих егзопланетарних система за које се чини да имају планетезималне појасеве са неочекивано великим количинама гаса сугерише да су потребни нови рачунарски модели процеса који обликују дистрибуцију прашине у овим системима. Управо је то циљ пројекта Young planetesimal belts за који је др Марија Јанковић освојила престижну стипендију Марија Склодовска-КириРезултати овог пројекта ће помоћи у тумачењу будућих посматрања и осветлити процес накупљања гаса и прашине током формирања планете.