Издвојени пројекти

Институт је једна од најактивнијих и најуспешнијих научно-истраживачких установа у Србији по броју међународних пројеката, а истовремено је и једна од најуспешнијих у земљи по броју националних пројеката. 

ЕРЦ ГРАНТ

„SCLoTHiFi – Numerically exact theory of transport in strongly correlated systems at low temperature and under magnetic fields“

Трећи ЕРЦ грант у историји српске науке, додељен је др Јакши Вучичевићу за истраживања сложених система која би могла да умесу тектонске промене у испитивању високотемпературних суперпроводника и других важних, али нерешених питања физике чврстог стања. Овај грант za istraživanje „SCLoTHiFi – Numerically exact theory of transport in strongly correlated systems at low temperature and under magnetic fields“ највећи је појединачни успех истраживача у науци у Србији у последњих 5 година.

Престижне ЕРЦ грантове додељује Европски истраживачки савет, а најважнији критерију за евалуацију кандидата је научна изврсност. Грант који је освојио др Јакша Вучичевић трећи је ЕРЦ грант који је стигао у Србију, а други на Институт за физику. У претходној деценији ЕРЦ грантове су освојиле др Софија Стефановић са Филозофског факултета, а потом и др Магдалена Ђорђевић са Института за физику.

ТВИНИНГ

Twinning for excellence of the Serbian Research center for quantum biophotonics

Институт за физику у Београду освојио је Twinning пројекат „Twinning for excellence of the Serbian Research center for quantum biophotonics“ који ће се, током наредне три године, реализовати у Центру за фотонику, једном од центара изврсности Института.

Twinning је престижни програм Европске уније који у оквиру програма Horizon Europe промовише изврсност у истраживању кроз умрежавање и обуку. Идеја је да се институција ојача кроз размену искуства и експертиза са водећим европским научним организацијама. Партнери Института за физику у Београду на овом пројекту су Универзитет „Фридрих Шилер“ у Јени, Италијански национални истраживачки савет (CNR) и Биолошки факултет Универзитета у Београду.