IPB

Александар Богојевић једногласно за директора

09. маја 2018.

[:sr]

На седници Управног одбора која је одржана у среду, 9. маја, др Александар Богојевић једногласно је изабран за директора Института за физику у Београду, првог института од националног значаја за Републику Србију. Александру Богојевићу (на фотографији) ово ће бити други четворогодишњи мандат на месту директора који почиње 17. јуна 2018. године.

Седници Управног одбора којим председава академик проф. др Ђорђе Шијачки присуствовало је свих седам чланова. Одлуку o директору у следећем мандатном периоду донели су након претходно прибављене сагласности надлежног министра просвете, науке и технолошког развоја, Младена Шарчевића. Тиме је окончана дуга и сложена процедура изора директора.

Пре тога, у четвртак, 12. априла 2018. године, одржана је седница Управног одбора Института за физику на којој се гласало о избору предлога директора за кога је тражена сагласност министра и на којој је кандидат др Александар Богојевић освојио је свих 7 гласова чланова Управног одбора.

У складу са дневним редом, кандидати за директора Института за физику академик Зоран Љ. Петровић и досадашњи директор, др Александар Богојевић представили су Управном одбору своје планове и програме рада. После краће дискусије Управни одбор је, у складу са пословником, обавио тајно гласање о кандидатима и изабрао др Богојевића.

Управни одбор бира и именује директора у складу са Статутом и законом, а његов састав чине: академик проф. др Ђорђе Шијачки, академик Зоран Кнежевић, академик Миљко Сатарић, дописни члан САНУ др Бранислав Јеленковић, др Милан Божић, др Радош Гајић и др Бранислав Цветковић.

Пре седнице Управног одбора, на Институту за физику је 5. априла одржана седница Научног већа које даје мишљење о кандидатима. На седници током које је организован и живи видео пренос, Александар Богојевић је освојио 28 гласова, а Зоран Љ. Петровић 23 гласа чланова Већа.

Фото: Институт за физику / Бојан Џодан[:]