IPB

Резултати гласања за директора

06. априла 2018.

[:sr]

На седници Научног већа Института за физику, одржаној 5. априла, кандидат и досадашњи директор Института, др Александар Богојевић, освојио је највећу подршку чланова Већа.

За Богојевића је гласало 28 чланова Научног већа. Другопласирани кандидат за директора, академик Зоран Љ. Петровић, освојио је 23 гласа.

Научно веће које броји 45 чланова састало се у сали „Звонко Марић“ на Институту како би донело мишљење о кандидатима за директора. Гласање је било тајно, а будући да чланови могу гласати за оба, једног и ниједног кандидата, било је и 7 гласова за оба и 1 глас ни за једног кандидата.

У оквиру процедуре, а на основу резултата гласања, Научно веће даје мишљење Управном одбору који ће потом изабрати директора уз прибављену сагласност надлежног министра.

Према правилима конкурса за директора, два кандидата која су претходно предала документацију која је укључивала и План рада у наредне четири године, одржали су презентације и изложили су своје програме пред Научним већем.

Након тога се водила конструктивна дискусија током које су кандидати одговарали на питања чланова Већа. Дебата је протекла у изванредној атмосфери уз узајамно уважавање и заједнички став о добробити институције, као и висок ниво дискусије који доликује институту од националног значаја.

Потом се приступило тајном гласању, а образована је и комисија од представника кандидата која је пребројала гласове.

Због великог интересовања за ову седницу, организован је директан, живи пренос који је на Youtube-у пратило више од 500 гледалаца. Запослени на Институту су пренос могли да прате и у читаоници библиотеке „Др Драган Поповић“.

Погледајте снимак седнице на Youtube каналу Института за физику:

[:]