IPB

Састанак директора института укључених у SAIGE пројекат

14. марта 2022.

На Институту за физику у Београду, у читаоници „др Драган Поповић“, у уторак, 14. јуна 2022. године одржан је редовни састанак директора шест института који учествују у Пројекту акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији (SAIGE).

Састанку су присуствовали државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја задужена за науку, проф. др Маријана Дукић Мијатовић, помоћница министра за науку, др Марина Соковић и помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције, др Александар Јовић. Поред њих, састанку је присуствовао и проф. др Виктор Недовић са својим тимом из Јединице за управљање пројектом (PIU) која координира сарадњу са Светском банком на SAIGE пројекту.

На састанку одржаном на Институту за физику била су присутна и два стратешка консултанта при Светској банци, др Александар Белић и проф. др Владимир Поповић.

Институте који учествују у пројекту представљали су директори са својим заменицима: др Александар Богојевић (директор Института за физику у Београду), др Јелена Беговић (директор Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство), др Марија Гњатовић (директор Института за примену нуклеарне енергије), др Драган Ковачевић (директор Електротехничког института Никола Тесла), проф. др Јегор Миладиновић (директор Института за ратарство и повртарство) и проф. др Бранислав Ђорђевић (директор Института за међународну политику и привреду).

У колегијалној атмосфери директори су разменили искуства стечена током првих месеци реализације пројекта, указали на поједине изазове и отворили дискусију о томе како их превазићи.

Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији – Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship Project (SAIGE) се финансира кроз партнерство Републике Србије, Светске банке и Европске уније са циљем додатног улагања у науку, технолошки развој, иновације и иновативно предузетништво. Пројекат тежи побољшању релевантности и изврсности научних истраживања као и подизању капацитета научноистраживачких организација.

Фото: Бојан Џодан