IPB

Европски грант за наше новинаре

07. јула 2018.

[:sr]

Први климатски грант за европске научне новинаре освојио је тим из Србије, који чине три научна новинара запослена на Институту за физику у Београду. Аутори и уредници „Науке кроз приче“, Марија Ђурић и Слободан Бубњевић, заједно са Николом Здравковићем, уредником „Одисеје“ (на слици), добили су до сада највећи грант ове врсте, за истраживање под називом A Regional Map of Climate Skepticism.

Резултати су проглашени у недељу, 8. јула, на Европској конференцији научних новинара која се одржава у Тулузу у Француској, упоредо са традиционалном ESOF конференцијом. Тим из Србије освојио је 60 одсто овогдишњег фонда за Climate Investigation Grant, док су остатак поделили Олга Добровидова из Русије и тим који чине Микеле Катазанро из Шпаније и Вера Новаис из Португалије.

На такмичењу је учествовало 26 новинара из 14 европских земаља, док је жири чинило пет угледних научника и новинара из Швајцарске, Велике Британије, Хрватске и Француске. Грант за медијска истраживања у области климатских промена од ове године дели француско удружење научних новинара AJSPI, уз подршку фондације BNP Paribas.

Сви чланови овог пројектног тима од 2017. раде на Институту – Бубњевић и Ђурић чине Одељењe комуникација Института, док је Никола Здравковић запослен на административним пословима ERC гранта Магдалене Ђорђевић. Као дугогодишњи научни новинари, сво троје пишу за бројне медије у Србији, а сарађивали су већ на заједничким пројектима. Чланови су Балканске мреже научних новинара (BNSJ).[:]