IPB

У посети компанији Unior Components из Крагујевца

06. априла 2023.

У уторак, 4. априла 2023. године представници Института за физику у Београду посетили су компанију Unior Components у Крагујевцу. Ова иновативна компанија, као један од партнера Института и примера успеха „домаће памети“, већ дуго успешно послује, а квалитет њених металских производа достигао је такав ниво да тренутно сарађује са ЦЕРН-ом.

Компанија, наиме, производи комплексне елементе за нову, HiLumi акцелераторску инсталацију која ће бити унапређена верзија Великог сударача хадрона (LHC) у Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

На састанку са Институтом, који подстиче овакву врсту сарадње наше привреде са ЦЕРН-ом, због тога се разговарало о тренутној фази израде, тестирању производа и високим стандардима ЦЕРН-а, као и о испоруци транше од 19 џекова који ће бити уграђени у нови акцелератор (на слици).

На састанку је било речи и о даљој сарадњи компаније и Института посебно у светлу нових просторних капацитета где ће Unior довести више високотехнолошких партнера. У ове активности крагујевачка компанија жели да укључи и Институт за физику како би својом експертизом допринео јачању капацитета свих партнера.

Unior Components је једна од запажених компанија у производњи провлакача и CNC обради заварених конструкција на европском, али и светском тржишту. Истовремено је и регионални лидер у услугама термичке обраде. Институт за физику је 2022. године потписао споразум о сарадњи са овом компанијом.