IPB

Споразум о сарадњи са Unior Components

19. децембра 2022.

Институт за физику у Београду и Unior Components из Крагујевца, закључили су споразум о сарадњи у четвртак, 15. децембра 2022. године. Циљ потписаног споразума је сарадња пре свега у области истраживања и развоја конкретних пројеката.

Unior Components је једна од запажених компанија у производњи провлакача и CNC обради заварених конструкција на европском, али и светском тржишту. Истовремено је и регионални лидер у услугама термичке обраде. Приватна словеначка компанија која је пре близу две деценије приватизовала фабрику „Застава алати“ интензивно сарађује са многим компанијама у ауто индустрији као што су BMW, Audi, Daimler, као и у авио и војној индустрији.

Посебно је занимљиво да Unior Components сарађује и са ЦЕРН-ом.

Поводом потписивања споразума о сарадњи Институт су посетили директор компаније Unior Components Љубинко Мијаиловић, директорка продаје Јасмина Којић, као и директор сектора развоја, конструкције и технологије Милан Марјановић. Том приликом они су обишли Институт за физику и упознали са радом две спин-оф компаније Института, Сензор-Инфиз која се бави применом оптичких сензора и ласерске технологије и МТТ-Инфиз у чијем су делокругу микроталасне технологије и радарски системи.

Истовремено, гости Института упознали су се и са инстраживањима која се спроводе у три центра изврсности – Центром за чврсто стање и нове материјале, Центром за изучавање комплексних система и Центром за неравнотежне процесе.

Како је током посете Институту навео директор Unior Components Љубинко Мијаиловић, између Института и компаније коју предводи постоји велики потенцијал за сарадњу, а Unior Components може бити подршка у развоју технологија Института.