IPB

Пет медаља на Олимпијади у Израелу

15. јула 2019.

Из Израела стижу сјајне вести – сви ученици из Србије поново су постигли одличне резултате на Међународној олимпијади из физике за ученике средњих школа. Ово престижно такмичење из физике ове године је организовано јубиларни, педесети пут, а Олимпијада је одржана од 7. до 15. јула 2019. године у Тел Авиву у Израелу.

Олимпијци из Србије су ове године освојили две сребрне и три бронзане медаље. Бронзане медаље су добили Добрица Јовановић, Александар Станојчић и Богдан Рајков из Математичке гимназије у Београду, док су сребрне медаље освојили Алекса Милојевић из Математичке гимназије у Београду и Димитрије Павлов из гимназије „Вук Караџић“ у Лозници.

Стручни руководиоци екипе су били проф. др Божидар Николић са Физичког факултета у Београду и доцент др Владан Павловић са Природно-математичког факултета у Нишу. Као и претходних година, у припремама за Олимпијаду учествовао је и Институт за физику у Београду.

Овогодишњим успехом укупан биланс награда ученика из наше земље на Међународној олимпијади из физике се повећао на 6 златних, 34 сребрнe, 58 бронзаних медаља и 49 похвала.

Иначе, упоредо са вестима из Израела, стигле су и вести из Пољске о успеху тима који је учествовао на Међунардном турниру младих физичара који су такође припремани на Институту за физику.

Фотографија: Такмичења из физике