IPB

Успех младих физичара у Пољској

15. јула 2019.

Петочлани тим средњошколаца који је ове године представљао Републику Србију на такмичењу „Међународни турнир младих физичара“ (IYPT2019) освојио бронзану медаљу и тако остварио до сада најбољи резултат Србије на овом турниру.

Финале турнира је ове године одржано у Пољској од 6- 13. јула, а Србију су представљали Александра Петковић, Душан Игић и Војин Ивковић из Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша, Гаја Бракус из Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада и Милош Петрашиновић из Гимназије „Вук Kараџић“ из Трстеника.

Као такмичење које афирмише истраживачки дух, критичко размишљање и дебатне вештине, турнир постоји већ три деценије, а од недавно на њему учествују и српски представници. Тим из Србије одабран је кроз квалификације на Институту за физику у Београду које је организовало Друштво за промоцију и популаризацију науке .

Тим су у Пољску водили национални координатори Владимир Вељић и др Александра Алорић, који су иначе истраживачи на Институту за физику Београду, а припрема и наступ младих физичара организован је у сарадњи са Истраживачком станицом Петница, значајним бројем научника и наставника и уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Освајањем бронзане медаље, екипа из Србије остварила је у Пољској бољи пласман од Русије, САД, Аустралије, Велике Британије и 17 других тимова. Истог викенда, упоредо са вестима из Пољске, стигле су и вести из Израела о успеху наших такмичара на Олимпијади из физике који су такође припремани на Институту за физику.

Фотографија: Турнир младих физичара (ФБ)