IPB

Пет медаља за младе физичаре из Србије

30. јула 2018.

[:sr]

На 49. Међународној олимпијади из физике, која је одржана од 21. до 29. јула 2018. у Лисабону, ученици из Србије освојили су пет сребрних медаља.

Медаље су освојили Новак Станојевић и Богдан Стојановић из Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша, Игор Медведев и Марко Медведев из Математичке гимназије из Београда, као и Димитрије Павлов из гимназије „Вук Караџић“ из Лознице.

Ово је трећи пут узаступо да сви ученици из Србије освојају медаље на међународној олимпијади, и ово је један од најбољих резултата од како се ученици из Србије такмиче. Ученици из Србије су се посебно истакли на теоријском делу, где су били међу најбољима на такмичењу.

Екипу Србије су водили Вељко Јанковић са Института за физику из Београду и др Божидар Николић са Физичког факултета Универзитета у Београду.

Одлазак екипе Србије на олимпијаду је помогла компанија НИС, као и и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Подсећамо, наши Олимпијци део припрема за такмичење обавили су на Институту за физику, о чему смо РАНИЈЕ ПИСАЛИ.

Више о такмичењу прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У практично исто време друга екипа средњошколаца из Србије је учествовала на 31. Међународном турниру младих физичара (International Young Physicists’ Tournament) који је одржан од 19. до 26. јула у Пекингу. Екипа Србије је освојила 18. место при чему је за бронзану медаљу недостајало 1,7 поена. Тим Србије су чинили ученици:

Петар Петрашиновић, 4. разред, Гимназија Вук Караџић, Трстеник
Емилија Ђорђевић, 4. разред, Гимназија у Смедереву
Александра Петковић, 3. разред, Гимназија Светозар Марковић, Ниш
Милош Петрашиновић, 2. разред, Гимназија Вук Караџић, Трстеник

Стручни руководиоци тима су били др Александра Алорић и Владимир Вељић са Института за физику у Београду и Јелена Пајовић са Физичког факултета Универзитета у Београду. Подсећамо да је ове године екипа Србије тек други пут учествовала на овом престижноммеђународном такмичењу и забележен је сјајан напредак у односу на прошлу годину кад је освојено 25. место у конкуренцији 30 земаља.[:]