IPB

Олимпијци на Институту

20. јуна 2018.

[:sr]

На Институту за физику почела је припрема ученика који ће учествовати на овогодишњој Међународној олимпијади из физике, која се крајем јула 2018. одржава у Лисабону, у Португалу. Тим Србије на овом такмичењу чиниће Игор и Марко Медведев из Математичке гимназије у Београду, Богдан и Новак Станојевић из Гимназије „Светозар Марковић“ у Нишу и Димитрије Павлов из Гимназије „Вук Караџић“ у Лозници. Стручни руководиоци тима су др Божидар Николић са Физичког факултета и Вељко Јанковић из Института за физику.

Двонедељне припреме се реализују у организацији Комисије за такмичења ученика средњих школа из физике којом руководи др Божидар Николић са Физичког факултета, уз велико учешће сарадника Института за физику. Током дела припрема на Институту за физику ученици вежбају на апаратурама са ранијих међународних и домаћих олимпијада из физике које су током претходних 10 година припремили, прикупили и одржавали сарадници Института. Део припрема је посвећен и решавању теоријских задатака. Од сарадника Института за физику овогодишње припреме реализују др Марко Опачић, др Ненад Вукмировић и Вељко Јанковић.

Више информација о досадашњем учешћу наших олимпијаца, од 1967. године до данас, можете пронаћи на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Подсећамо, на прошлогодишњој, 48. Међународној олимпијади из физике за ученике средњих школа, која је одржана од 16. до 24. јула 2017. године у Индонезији, наши ученици су остварили најбољи резултат у историји наших учешћа освојивши једну златну медаљу и четири сребрне.

[:]