IPB

Лауреати Годишње награде 2019.

10. маја 2019.

На свечаности поводом годишњице Института која је одржана 10. маја у сали „Звонко Марић“ традиционално су додељене и три годишње награде Института. Том приликом је жири који су чинили др Магдалена Ђорђевић, научни саветник, др Марија Митровић Данкулов, виши научни сарадник и др Ненад Врањеш, виши научни сарадник, прогласио добитнике награда. Након проглашења, добитник награде одржао је семинар о својим истраживањима.

Наиме, жири је донео једногласну одлуку да се Годишња награда за научни рад Института за физику у Београду додели ДР БРАНИСЛАВУ ЦВЕТКОВИЋУ (на фотографији) за његов рад на разумевању Хамилтонове структуре и честичног спектра опште локалне Поенкареове теорије као и алтернативних теорија гравитације уопште. Награда се састоји од плакете, дипломе и новчаног износа у вредности три просечне плате на Институту (225.000 динара).

За Студентску награду Института за физику у Београду предложено је четири кандидата, а жири је одлучио да награду додели ДР ВЕЉКУ ЈАНКОВИЋУ за докторску дисертацију под називом Exciton Dynamics at Photoexcited Organic Heterojunctions (Динамика екситона на органским хетероспојевима побуђеним светлошћу). Награда се састоји од плакете, дипломе и новчаног износа у вредности једне просечне плате на Институту (75.000 динара).

Поред награда за научна достигнућа, Институт додељује и награду за финансијски допринос појединцима чије су организационе јединице, кроз пројекте оствариле највећи доходак за Институт, уз услов да остварена вредност мора бити већа од 15 просечних плата. Према подацима Одељења за рачуноводство, ове године је највећа средства приходовао Иновациони центар Института за физику, па је награђен руководилац центра, ДР МАРИЈА МИТРОВИЋ ДАНКУЛОВ.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ: Погледајте извештај жирија за 2019. годину.

Фотографије: Бојан Џодан

ПОГЛЕДАЈТЕ И СВЕ ОСТАЛЕ ДОБИТНИКЕ НАГРАДА ИНСТИТУТА ОД 1976. ГОДИНЕ ДО ДАНАС.