IPB

Годишњица Института за физику

10. маја 2019.

Поводом 58. годишњице оснивања, Институт за физику организовао је традицоналну свечаност и овог маја. Тим поводом, Научно веће Института за физику у сали „Звонко Марић“ у петак, 10. маја, у 12 часова, одржало је свечану седницу на којој су додељене и овогодишње награде Института.

За све колеге и госте Института, по традицији, истог дана, 10. маја, у 13 часова, организован је и свечани коктел у обновљеној сали библиотеке Института.

Институт за физику у Београду основан је 1961. године. Овом догађају претходио је изузетно убрзани развој физике у послератној Југославији, посебно у области нуклеарне физике. Како се указала потреба да се под једном установом у оквиру Универзитета у Београду обједине све оне друге, не-нуклеарне области, тадашња републичка влада је основала нову институцију.

Оснивачки акт је постао пуноважан 6. маја исте године, што је датум који Институт обележава као свој дан. Након 57 година развоја и неговања научне изврсности, Институт је прошао кроз бројне фазе и на крају, постао први институт од националног значаја за Републику Србију.

ВИДЕО ПРЕНОС: Институт за физику у Београду – Сала „Звонко Марић“