IPB

Конференција MPHYS10 у Београду

10. септембра 2019.

У Свечаној сали Српске академије наука и уметности, у подедељак, 9. септембра, отворена је десета по реду Међународна конференција математичке физике, позната и по акрониму MPHYS. Конференцију, која обухвата и школу за младе истраживаче, организије Институт за физику у Београду.

Конференција је ове године окупила физичаре и математичаре из више земаља који трагају за одговорима на фундаментална питања о свету и његовом настанку. MPHYS  је у Београд привукла и нека од најугледнијих имена савремене космологије, попут руског академика Алексеја Старобинског, овогодишњег добитника Диракове медаље и једног од утемељивача Теорије инфлације.

Конференцију MPHYS отворио је др Александар Богојевић, директор Института, који је подсетио на пут развоја савремене физике, потрагу за „теоријом свега“, али и на изазове како у модерној физици, тако и за истраживаче који су се вратили у Србију. Уз уверење како нова ренесанса долази, Богојевић је напоменуо да ће „математичка физика свакако имати своју улогу“.

Присутнима се обратио и иницијатор конференције, др Бранко Драговић, који је 2000. године приликом посете Макс Планк институту у Немачкој добио идеју да у Србији направи скуп на коме би се пре свега повезивали истраживачи из земаља бивше Југославије, а затим остваривали сарадњу и са колегама широм света. Др Драговић је госте подсетио ко су били учесници досадашњих конференција.

Ректорка Универзитета у Београду др Иванка Поповић је рекла како очекује да ова конференција промовише фундаменталне науке, нагласивши да је Универзитет важна основа за истраживања у Србији, а ова установа има дугу традицију изучавања природних наука. У име САНУ  учесницима је успешан рад пожелео академик Ђорђе Шијачки.

Цеременију отварања водио је др Марко Војиновић из Групе за гравитацију, честице и поља Института за физику у Београду.

Фотографије: Бојан Џодан IPB