IPB

Водећи космолози стижу у Београд

05. септембра 2019.

„Могућност да спознамо свет око нас, или прецизније да га научно спознамо, сигурно представља најлепше, готово чудесно својство Универзума. ‘Чудесно’, казаћете, ‘то уопште није научна реч, већ нешто што мирише на религију!’“, пише академик Алексеј Старобински, овогодишњи добитник престижне Диракове медаље и један од водећих руских космолога данашњице. Заједно са другим физичарима из целог света, Старобински ће наредне недеље боравити у Београду на конференцији посвећеној управо таквим „чудесним“ питањима.

Наиме, Институт за физику у Београду десету годину за редом, од 9. до 14. септембра организује велику међународну конференцију посвећену математичкој физици MPHYS која је ове године привукла врло значајна имена из космологије, гравитације, квантне теорије и других физичких наука.  Суорганизатори ове јубиларне конференције су Математички факултет у Београду, Математички институт САНУ и Природно-математички факултет у Крагујевцу.

Учесник конференције који привлачи највећу пажњу, Алексеј Старобински (на слици), руски астрофизичар и космолог који ради на Ландау институту за теоријску физику у Москви, ове године је добио Диракову медаљу заједно са Виачеславом Мухановим и Рашидом Суњаевим за „изузетне доприносе физици космичког позадинског зрачења са експериментално провереним импликацијама које су помогле да се космологија претвори у егзактну научну дисциплину“. Иначе, Диракову медаљу додељује Међународни центар теоријске физике Абдус Салам и то сваке године на дан рођења физичара Пола Дирака, 8. августа.

Занимљиво је да је још један од овогодишњих добитника, Виачеслав Муханов, био учесник MPHYS конференције, али оне која је одржана 2004. године на Златибору. Ове године, на MPHYS долазе и: Пол Сорба, Франческо Топан, Игњациос Антониадис, Шиаонинг Ву, Ђорђе Минић, Накинг Ши, Ирина Арефева, Сергеј Одинцов и Емил Нисимов.

Као и претходних година, MPHYS ће за физичаре из више дисципплина бити прилика за размену инфромација о најновијим достигнућима, али ће предавања ипак бити прилагођена различитом нивоу знања – поред уско стручних излагања, биће и оних која су намењена студентима. Свечано отварање јубиларне MPHYS конференције је 9. септембра у САНУ, а у наредним данима програм ће се одржавати у згради Математичког института САНУ.

Сајт конференције: MPHYS 10

Фотографије: Janos Guljas / Wikimedia