IPB

Посета делегације ЦЕРН-а

05. априла 2018.

У Србији је, од уторка, 27. марта до четвртка, 29. марта, боравила висока делегација ЦЕРН-а, такозвани CERN taks force. Њихов задатак био је да утврде да ли Србија испуњава услове за пуноправно чланство у овој организацији.

Чланови делегације коју су предводили Шарлота Вараколи, директорка ЦЕРН-а за међународне односе, Екхард Елсен, научни директор ЦЕРН-а и Петар Леваи, члан Савета ЦЕРН-а и директор Вигнер института, првог дана боравили су на нашем Институту, о чему можете прочитати на следећем линку: ДОГАЂАЈИ – ЦЕРН на Институту

Током другог дана боравка у Србији, чланови ЦЕРН-ове делегације разговарали су са председницом Владе Србије Аном Брнабић и званичницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, након чега је јавност обавештена да је донета одлука о приступању Србије ЦЕРН-у.

Касније истог дана чланови делегације посетили су Ректорат и неколико факултета Универзитета у Новом Саду, док су трећег дана обишли Машински факултет Универзитета у Београду и Научно-технолошки парк на Звездари.

Домаћини делегације били су чланови Комисије за сарадњу са ЦЕРН-ом и Институт за физику у Београду.

О овој посети известили су готово сви медији у Србији, а неке од тих прилога можете видети у галерији у наставку.

Фото: Влада Републике Србије