IPB

О добитнику награде „Марко Јарић“

20. марта 2024.

Овогодишња додела награде „Марко Јарић“ привукла је значајну медијску пажњу. Престижну награду која је позната и као „српски Нобел за физику“ за 2023. годину добио је проф. др Илија Зељковић, редовни професор Бостон колеџа за „изузетне доприносе проучавању јако корелисаних суперпроводних материјала на бази купрата и кристалних тополошких изолатора, као и проучавању суперпроводника са Кагоме кристалном решетком“.

На дан доделе награде, у четвртак, 14. марта 2024. године, у Дневнику 2 Радио-Телевизије Србије емитован је прилог о награди „Марко Јарић“. „Водим групу која се бави квантним материјалима. Ми истражујемо нове материјале са неким егзотичним својствима електрона, да бисмо као прво разумели шта електрони раде у материјалима и онда можда направили неке материјале који би могли да се користе у свакодневном животу“, рекао је за Дневник др Зељковић. О значају награде за Дневник је говорио др Александар Белић, председник управног одбора Фондације „Марко В. Јарић“. „Ова награда има тенденцију да буде мост са нашим људима у дијаспори. То ново знање који ће они донети ће одвети до веће снаге и до веће кохезије друштва што ће нам сигурно требати у наредном периоду“, истакао је др Белић.

Дневни лист Политика наводи да др Зељковић завршио Математичку гимназију у Београду 2003. године, а затим основне студије физике и рачунарства на Вашинтгон уноверзитет у Сент Луису. Докторску дисертацију је одбранио на Харварду, а на Бостон колеџу је успсотавио своју групу која се бави синтезом нових материјала и истраживањима помоћу скенирајуће тунелске микроскопије.

Церемонију доделе награде „Марко Јарић“, која је одржана у Свечаној сали Српске академије наука и уметности, пратио је Танјуг, а директан пренос обезбедио је и Институт за физику у Београду.

О награди „Марко Јарић“ и овогодишњем лауреату, писали су и EuroNews, Новости, Нови магазин, Телеграф, Радио-телевизија Војводине, Brainz.

Фото: Бојан Џодан/ИПБ