IPB

Наградa „Марко Јарић“ за др Илију Зељковића (ВИДЕО ПРЕНОС)

12. марта 2024.

(УЖИВО ПРЕНОС) Фондација „Проф. др Марко В. Јарић“ доделила је престижну награду „Марко Јарић“ за 2023. годину др Илији Зељковићу, редовном професору Бостон колеџа, САД. Свечаност поводом проглашења добитника одржана је у четвртак, 14. марта 2024. године, у 12 часова, у Свечаној сали Српске академије наука и уметности (Кнеза Михаила 35, Београд).

Награда „Марко Јарић“, која се у медијима понекад назива и „српски Нобел за физику“, додељује се више од 25 година за изузетне резултате у физици. Награду финансијски подржава Институт за физику у Београду који организује ову свечаност. Ово признање су добили наши најугледнији истраживачи од којих су многи, баш као и Марко Јарић, пореклом из Србије, а раде на водећим светским универзитетима.

Ове године, како је наведено у одлуци жирија, награда је припала др Зељковићу „за изузетне доприносе проучавању јако корелисаних суперпроводних материјала на бази купрата и кристалних тополошких изолатора, као и проучавању суперпроводника са Кагоме кристалном решетком“.

Жири награде, који су чинили академик Зоран В. Поповић, др Јелена Радовановић, редовна професорка Електротехничког факултета Универзитета у Београду и др Ђорђе Спасојевић, редовни професор Физичког факултета Универзитета у Београду, одлуку је донео једногласно.

Др Илија Зељковић је завршио Математичку гимназију 2003. године у Београду, а затим основне студије физике и рачунарства 2007. године на Вашингтон универзитету у Сент Луису. Докторску дисертацију одбранио је на Универзитету Харвард 2013. године на тему високотемпературних суперпроводника на бази купрата. Главни резултати његовог истраживања из тог периода су објављени у водећим часописима Science и Nature Materials. Др Зељковић је каријеру наставио на Бостон колеџу у групи Видје Мадхавана (Vidya Madhavan). Напредујући кроз каријеру на Бостон колеџу, др Зељковић је успоставио своју групу која се бави синтезом нових материјала и истраживањима помоћу скенирајуће тунелске микроскопије. До сада је истраживао суперпроводнике на бази купрата, суперпроводнике на бази гвожђа, а тренутно суперпроводнике са Кагоме кристалном структуром.

Фондација „Проф. др Марко В. Јарић“ основана је 1998. године, са циљем oчувања успомене на живот и дело Марка Јарића (1952-1997), а њена најпознатија активност је истоимена награда, која се додељује појединцу или групи научника за изузетне научне резултате у физици.

Током свечаности која се организује у четвртак, 14. марта у 12 часова у свечаној сали САНУ, поводом доделе овог признања и обележавања рођендана Марка Јарића, публици и гостима ће се обратити председник Управног одбора Фондације, др Александар Белић, управитељ Фондације, проф. др Петар Аџић, директор Института за физику у Београду, др Александар Богојевић, председник овогодишњег жирија за доделу награде, академик Зоран В. Поповић, као и представник САНУ и почасни гост, после чега ће награда бити додељена. Након свечане доделе, по традицији, лауреат ће одржати популарно предавање и представити публици своја истраживања.

Илија Зељковић у сали за састанке физике и у Хигинс атријуму; ФОТО: Бостон колеџ и Chronicle.