IPB

Додела награде „Марко Јарић“

16. марта 2024.

Институт за физику у Београду организовао је у четвртак, 14. марта, у Свечаној сали САНУ, доделу престижне награде „Марко Јарић“ коју већ 26 година додељује фондација „Проф. др Марко В. Јарић“.

Награду, која се у медијима понекад назива и „Српски Нобел за физику“, ове године Фондација је доделила проф. др Илији Зељковићу, редовном професору Бостон колеџа у Сједињеним Америчким Државама.

Награду је доделио др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, установе која финансијски подржава ово значајно признање. „Желим да се захвалим породици, пријатељима и колегама др Марка Јарића који су нам пре 26 година подарили лепу и вредну биљку. Задатак Института за физику је да је сваке године залива и да не разматрамо краткорочне добити такве биљке јер овде се ради о дугорочним добитима“, рекао је др Богојевић.

У име Министарства науке, технолошког развоја и иновација присутнима се обратила помоћница министра др Марина Соковић која је рекла да се осећа као део ове манифестације јер већ неколико година у њој учествује. „Лауереати ове награде представљају узор младим нараштајима, не само у физици већ и другим областима“, рекла је др Соковић.

О делу и заоставштини др Марка Јарића говорио је проф. др Петар Аџић, управитељ Фондације „Проф. др Марко Јарић“. „Циљ Фондације је да чувамо дело Марка Јарића, не само у науци него уопште“, рекао је др Аџић.

О раду Фондације и како се награда додељује говорио је председник Управног одбора Фондације, др Александар Белић. „Ово није награда за дугу каријеру у којој је човек учинио много корака ка истом циљу, већ за мали број значајних искорака или можда само један који је довољан да та особа буде препозната на светском нивоу и остави траг у физици“, објаснио је др Белић.

Председник жирија, академик Зоран Поповић говорио је о одлуци да се награда Марко Јарић за 2023. годину, која се састоји од дипломе и новчаног дела, додели проф. др Илији Зељковићу и представио је биографске податке лауреата.

По традицији, лауреат је после доделе награде одржао популарно предавање у ком је говорио о свом научном путу, како је љубав према физици ширио током школовања у Србији, али и изградњи успешне каријере у САД. У свом предавању др Зељковић је представио рад своје лабораторије на Бостон Колеџу, питања којима се у својим истраживањима бави и помаке које прави у области суперпроводних материјала.

Програм је водила Марија Ђурић.

Фото: Бојан Џодан/ИПБ