IPB

Лауреат награде „Марко Јарић“ на РТС-у

05. јула 2023.

Престижну награду „Марко Јарић“ за 2019. годину Фондација „Проф Марко Јарић“ доделила је проф. др Марку Лончару, професору Универзитета Харвард у Сједињеним Америчким Државама. Свечаност доделе награде ванредно је одржана у уторак, 04. јула 2023. године, у Свечаној сали САНУ.

Мада је жири др Лончара прогласио лауреатом три године раније, његов рад и награда коју је добио, привукли су пажњу медија током ванредне доделе услед немогућности његовог доласка у Србију и одржавања свечане церемоније 2020. године због пандемије ковида 19.

Сутрадан након свечане доделе, у среду, 05. јула, проф. др Марко Лончар је гостовао у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије где је говорио о свом раду, значају који за њега има уручено признање и истраживачком раду у Србији и Сједињеним Америчким Државама.

„У мојој лабораторији правимо оптичке чипове који су намењени ефикасној обради података који се преносе фотонима. Да би се могло манипулисати фотонима на чипу, структуре које правимо морају да буду величине од 10 до 100 нанометара“, објаснио је у емисији др Лончар.