IPB

Ванредно додељена награда „Марко Јарић“

05. јула 2023.

Институт за физику у Београду организовао је у уторак, 04. јула 2023. године, у Свечаној сали САНУ, ванредну доделу престижне награде „Марко Јарић“ за 2019. годину коју додељује Фондација „Проф. др Марко В. Јарић“. Наиме, реч је о награди која није додељена 2020. године услед пандемије ковида 19.

Жири је награду за 2019. годину доделио проф. др Марку Лончару, професору Универзитета Харвард у Сједињеним Америчким Државама.

Како се у саопштењу жирија наводи, награда је проф. др Марку Лончару додељена „за изузетан допринос развоју нанофотонике, примењене физике и интегрисане оптике“.

Током свечаности у организацији Института за физику који финансијски подржава награду, госте је, у име домаћина, поздравио академик Небојша Лалић, генерални секретар САНУ.

Публици се обратила др Марина Соковић из Министарства науке, технолошког развоја и иновација, која је поздравила скуп и исказала подршку Министарства традицији коју представља ова награда.

Др Александар Белић, председник Управног одбора Фондације је присутне подсетио на лик и дело физичара Марка Јарића, а затим је говорио о процедури доделе награде и деловању Фондације.

У име жирија присутнима се обратио др Милутин Степић, научни саветник у Институту за нуклеарне науке „Винча“ који је образложио зашто је ова престижна награда за 2019. годину додељена проф. др Марку Лончару.

Награду је доделио директор Института за физику, др Александар Богојевић који је подсетио да се награда „Марко Јарић“ често назива и „српским Нобелом“. Др Богојевић је изразио жељу да она постане и „прекурсор“ за најпрестижнију награду у физици.

На свечаности је награда додељена и лауреату за 2021. годину, др Стевану Нађу-Пергеу, доценту Калифорнијског технолошког института у Сједињеим Америчким Државама, који је током пандемије своју беседу држао путем интернета, а традиционални колоквијум на Институту за физику у уторак, 20. јуна 2023. године.

Награда се састоји од дипломе и новчаног дела. По традицији, лауреат проф. др Марко Лончар је након доделе награде одржао популарно предавање у ком је публици представио рад свог тима и значај изучавања оптике дијаманата.

Водитељ програма био је Слободан Бубњевић.

Фото: Бојан Џодан