IPB

Додела награде „Марко Јарић“

19. марта 2023.

Институт за физику у Београду организовао је у петак, 17. марта, у Свечаној сали САНУ, доделу престижне награде „Марко Јарић“ коју већ 25 година додељује фондација „Проф. др Марко В. Јарић“.

Награду, која се у медијима понекад назива и „Српски Нобел за физику“, ове године Фондација је доделила др Милораду Милошевићу, редовном професору Универзитета у Антверпену у Белгији.

Током свечаности у организацији Института за физику који финансијски подржава награду, госте је, у име домаћина, поздравио академик Зоран Поповић, потпредседник САНУ.

Публици се обратила др Марина Соковић из Министарства науке, технолошког развоја и иновација, која је поздравила скуп и исказала подршку Министарства традицији коју представља ова награда.

Проф. др Петар Аџић, управитељ Фондације, подсетио је на физичара Марка Јарића, да би након њега, др Александар Белић, председник Управног одбора Фондације, поздравио скуп и објаснио процедуру доделе награде, као и због чега се она сматра „српским Нобелом за физику“.

Председник овогодишњег жирија за доделу награде, проф. др Милан Тадић, представио је биографију лауреата и разлога због којих је жири одлучио да му додели награду за 2022. годину.

Награду је доделио директор Института за физику, др Александар Богојевић који је подсетио зашто је једна оваква „еснафска“ награда важна за неговање изврсности у физици и њену друштвену релевантност.

Награда се састоји од дипломе и новчаног дела. Након свечаног проглашења, овогодишњи добитник др Милорад Милошевић је најавио да ће финансијски део награде поклонити фонду за талентоване ђаке из његовог родног града, Смедерева.

По традицији, лауреат је после доделе награде одржао популарно предавање – у врло занимљивом осврту, Милошевић је представио публици не само своје резултате, него и шири контекст физичких истраживања суперпроводности.

Водитељ програма био је Слободан Бубњевић.