IPB

Прослава Дана Института 2024.

14. маја 2024.

(ФОТО ГАЛЕРИЈА) У четвртак, 9. маја 2024. године у башти Института а физику у Београду, на обали Дунава, обележен је Дан Института.

„Ово је институтција која има прошлост, садашњост и будућност. Садашњост су награде које се данас додељују али и награда Марко Јарић. Што се прошлости тиче, ове године смо одлучили да уведемо посебно признање за истраживаче који су оставили посебан траг у развоју Института“, рекао је у свом говору директор Института, др Александар Богојевић.

На прослави су традиционално додељене Годишња и Студентска награда. Награде се додељују за научни рад који представља значајан допринос одређеној области физике која се развија на Институту и за најбољу докторску дисертацију урађену у овој установи, а одбрањену у претходној години.

Годишњу награду за научни рад жири је доделио др Марку Војиновићу за његов значајан допринос разумевању квантне гравитације на део-по-део равним многструкостима. Студентску награду добио је др Петар Митрић за докторску дисертацију под називом „Спектралне функције и покретљивост Холштајновог поларона“.

Саопштење жирија поводом овогодишњих награда прочитала је председница жирија др Бојана Вишић. Према њеним речима, лауреат Годишње награде др Марко Војиновић је током претходне календарске године имао импресиван научни опус, а за студентску награду је предложено шест кандидата.

У дворишту Института одржана је и традицонална свечана седница Научног већа коју је отворио др Ненад Лазаревић, председник Научног већа Института.

У наставку програма директор Института, др Александар Богојевић, доделио је повеље емеритусима истраживачима.

У свом традиционалном говору диркетор се осврнуо на прошлост, садашњост и будућност Института. Након тога, присутне је подсетио на неке од успеха Института који су постигнути у претходних годину дана са посебним нагласком на интерни позив и пројекте младих истраживача.