IPB

Демистификација светлости

27. септембра 2018.

Непресушна уметничка инспирација али и велика енигма, светлост је била прави изазов за бројне научнике, због чега данас о њој знамо много тога!

Сазнајте зашто и како видимо предмете различитих боја, да ли се светлост креће само по правој путањи и како се светлосни зраци преламају.

Научите разлику између кратковидости и далековидости у овом јединственом разоткривању свих аспеката светлости.

Уз то проверите на којим су принципима радили први фотоапарати!

Тим „LaserCon“ из Центра за фотонику Института за физику у Београду представиће своју поставку  „Демистификација светлости“ у оквиру Ноћи истраживача у суботу, 29. септембра 2018. године од 16 до 20 часова у Институту економских наука (Змај Јовина 12, Београд).

„Ноћ истраживача“ је манифестација која се у Србији одржава девети пут и део је програма Хоризонт 2020, највечег програма Европске уније за истраживање и иновационе делатности и потпрограма „Марија Склодовска Кири“.

Циљ пројекта је да посетиоцима приближи ток научног истраживања, како изгледа пут од идеје, преко основних научних знања до примене те идеје у свакодневном животу. У 13 градова Србије (Београд, Уб, Ужице, Смедерево, Неготин, Зајечар, Књажевац, Крушевац, Трстеник, Ћуприја, Свилајнац, Јагодина и Деспотовац) за 13. Европску ноћ истраживача научници ће приказати посетиоцима занимљиве експерименте и потрудити се да их мотивишу да им се придруже на путу до нових сазнања.

Носилац пројекта Нпћи истраживача је Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитета у Београду, а партнер је Факултет за физичку хемију, Универзитета у Београду.