УО: Александар Богојевић једногласно за директора

У четвртак, 12. априла 2018. године, одржана је седница Управног одбора Института за физику којим председава академик проф. др Ђорђе Шијачки на којој се гласало о избору директора Института за физику, првог института од националног значаја за Републику Србију. Седници је присуствовало свих седам чланова Управног одбора.

У складу са дневним редом, кандидати за директора Института за физику академик Зоран Љ. Петровић и досадашњи директор, др Александар Богојевић представили су Управном одбору своје планове и програме рада. После краће дискусије Управни одбор је, у складу са пословником, обавио тајно гласање о кандидатима.

На овом гласању кандидат др Александар Богојевић освојио је свих 7 гласова чланова Управног одбора. Након тога је Управни одбор Института за физику утврдио предлог да директор Института у следећем мандатном периоду буде др Богојевић (на фотографији).

У даљој процедури, тражи се сагласност министра просвете, науке и технолошког развоја након чијег прибављања ће Управни одбор именовати директора.

Управни одбор бира и именује директора у складу са Статутом и законом, а његов састав чине: академик проф. др Ђорђе Шијачки, академик Зоран Кнежевић, академик Миљко Сатарић, дописни члан САНУ др Бранислав Јеленковић, др Милан Божић, др Радош Гајић и др Бранислав Цветковић.

Пре седнице Управног одбора, на Институту за физику је 5. априла одржана седница Научног већа које даје мишљење о кандидатима. На седници током које је организован и живи видео пренос, Александар Богојевић је освојио 28 гласова, а Зоран Љ. Петровић 23 гласа чланова Већа.

Фото: Институт за физику / Бојан Џодан