IPB

Свет мноштва

18. септембра 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 11
„Скривени свет мноштва“
Гост: др Димитрије Степаненко

„За већину материјала скала од око 100 нанометара је место где квантна механика погине“, каже у једанаестој епизоди научнопопуларног виде-серија „Врт физике“ др Димитрије Степаненко из Института за физику у Београду објашњавајући како се светови и правила која важе у њима мењају са скалама величине.

Како димензије света постају мање, тако откривамо нове објекте и феномене. “Ако кренемо од макроскопске скале да се спуштамо једна могућност је да постоји нагли прелаз од макроскопске коју описујемо класичном физиком до микроскопске коју описујемо теоријом елементарних честица и да не постоји никаква међуструктра. Али, између постоје нивои организације материје са својим правилима”, каже др Степаненко.

Између макро и микросвета налази се наносвет којим владају сасвим другачија правила и у коме наше интуиције стечене у изучавању окружења или квантне механике престају да важе. Тим разликама између светова различитих величина посвећена је ова епизода „Врта физике“.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—-

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.