IPB

Када ће рачунари постати квантни?

23. октобра 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 15
„Када ће рачунари постати квантни?“
Гост: др Душан Вудраговић

„Главна разлика између квантних и класичиних рачунара је у томе што класични користе класичину логику да би нешто израчунали, односно информације виде као битове, а квантни теже да искористе ефекте квантне физике да би израчунали одређен скуп проблема“, каже др Душан Вудраговић из Института за физику у Београду у петнаестој епизоди научнопопуларног видео-серија „Врт физике“.

У годинама када ја настајала квантна механика, деловало је да је тешко наћи њену примену у свакодневном животу. Међутим, осамдесетих година прошлог века амерички физичар Пол Бениоф почиње да тврди да је могуће направити рачунаре који следе њене неинтиуитивне законе.

Прва примена квантних рачунара је према речима др Вудраговића у изучавању квантних система. „Међутим, ако ставимо на папир сву ту снагу квантног рачунара, односно количину информација које можемо да складиштимо, долазимо до закључка да би он могао да доведе до нове индустријске револуције“, додаје др Вудраговић.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—-

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.