IPB

Застава Србије подигнута испред ЦЕРН-а

24. априла 2019.

Након што је прошлог месеца Република Србија примљена у пуноправно чланство и постала 23. чланица ЦЕРН-а, у уторак, 23. априла, организована је свечана церемонија у оквиру које је пред седиштем Европске организације за нуклеарна истраживања свечано подигнута застава Србије.

Церемонији која је означила улаз наше земље у једну од нјавећих научних породица данашњице присуствовали су званичници ЦЕРН-а, као и председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. „Ово је историјски дан за научну заједницу Србије са којом сарађујемо годинама” рекла је Фабиола Ђаноти, генерална директорка ЦЕРН-а.

Подизању заставе у ЦЕРН-у су присуствовали и др Петар Аџић и остали чланови Републичке комисије за сарадњу са ЦЕРН-ом, као и др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, домаће институције који годинама уназад тесно сарађује са ЦЕРН-ом.

“Научници и политичари, наши и странци, сви су у једном кратком тренутку помислили да би овај сунчани дан у подножју Монблана заиста могао заслужити епитет историјски”, рекао је др Александар Богојевић додајући да је “на нама да тај тренутак поноса потраје”.

“Дан када се застава Србија поносно завијорила на јарболу у Женеви пред улазом у ЦЕРН бременит је могућностима и емоцијама – дан у коме смо се окупили око националног симбола који је истовремено носио поруку о прошлости која нас је учинила оним што јесмо и о будућности онога што можемо да постанемо ако имамо довољно вере, визије, способности и упорности”, сматра директор Инститита.

Свечани пријем Србије, по традицији, организован је у Женеви, уз саму швајцарско-француску границу, на пространом платоу између главног улаза у седиште ЦЕРН-а и Глобуса науке и иновација, где се иначе налази низ јарбола са заставама, док се доле, 100 метара под земљом, протеже тунел Великог сударача хадрона (LHC).

Фотографија: CERN