IPB

Марија Митровић Данкулов на World Minds

03. јула 2019.

На конференцији World Minds која је у четвртак, 23. маја одржана у Београду, међу 18 говорника из целог света, иноватора, људи из индустрије, образовања, науке и политике, говорила је и др Марија Митровић Данкулов, руководилац Иновационог центра Института за физику у Београду.

Др Митровић Данкулов је, представљајући Теслаграм, говорила о томе како се могу искористити природни ресурси за глобално унапређење здравства и финансијске безбедности. Оснивач World Minds и водитељ програма Ролф Добели је поставио питање о Верокио центру где је др Митровић Данкулов истакла да је за развој идеје попут Теслаграма нужно континуирано радити са креативним младим људима у шта Инстутут за физику улаже велике напоре. Један од таквих пројеката је образовни центар Верокуо који ће као прироитетни пројекат Владе Републике Србије бити грађен на Институту за физику у Београду.

World Minds се организује већ 12 година искључиво у Швајцарској, и након мноштва одржаних скупова, 150 говорника из целог света и више од 3000 идеја, конференција је на позив наше Владе стигла у Србију. То је била прилика да се, како је навела председница Владе Ана Брнабић, наша земља представи у правом светлу, као земља за инвестирање у истраживање, развој и иновације. Истовремено, World Minds је пружио могућност да се српски научници, иноватори и таленти промовишу и повежу са колегама широм света, поручила је премијерка.

На конференцији су говорили и председник Србије Александар Вучић и бивши немачки канцелар Герхард Шредер. Учествовао је и добитник Нобелове награде за хемију Курт Витрих, који је говорио о животној потрази за научним открићима. Своју идеју о будућности дизајна представио је познати говорник на ТЕД конференцијама Том Вуџек, и многи други, углавном млади иноватори који су представили јединствене, импресивне и на моменте невероватне идеје.

Уз др Митровић Данкулов, иновативне идеје из Србије представиле су и др Весна Бенгин са БиоСенс института и Милица Мастиловић из компаније 3Латерал.