IPB

У част Валерија Бочварског

12. октобра 2017.

Скуп у част нашег колеге, физичара Валерија Бочварског, који је преминуо 2016. године, одржан је 13. и 14. октобра 2017. у Институту за физику.

Професор Бочварски био је посвећен истраживању и предавању како у области физике, тако и филозофије. У сећање на изузетног колегу, истраживачи, професори и студенти на чији је рад и живот Бочварски имао важан утицај, окупили су се на Институту како би разговарали о разноврсним питањима физике и филозофије, као и везе ове две науке.

Професор Бочварски рођен је у Београду 1949. године. Високо образовање је стекао на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду, тадашњем одсеку за физику, а већ по завршетку основних студија запослио се на Институту за физику, у групи Милана Курепе, где је истраживао атомске и молекуларне сударе. Докторску дисертацију ради у Француској, на Универзитету Париз 13 под руководством професора Жака Бодона, а брани је на Универзитету у Београду. Као истраживач и професор радио је у Србији и у Француској, на Универзитету Париз 13, као и у тамошњој највећој државној истраживачкој организацији, Француском националном центру за научна истраживања (ЦНРС). Цео живот, међутим, био је везан за Крагујевац где је важио за угледног и омиљеног професора. Његова истраживања највише су се тицала електрон-атом судара и атомске интерферометрије.

Директор Института за физику др Александар Богојевић, обраћајући се окупљенима на колоквијуму, подсетио је на плодну сарадњу коју је Институт имао са проф. Бочварским. ”Било да је живео у Србији или Француској, он је редовно долазио на Институт и расправљао са нама о питањима физике и филозофије. Верујем да је значајно утицао на нашу институцију и да је повезивао и привлачио истраживаче из различитих делова света. Међутим, мислим да је управо подељеност између Србије и Француске била оно што је заправо дефинисало њега и његов допринос”, навео је др Богојевић.

О професору Бочварском и богатом наслеђу које иза њега остаје на овом скупу говориле су бројне његове блиске колеге, између осталих и професор Жак Бодон са Универзитета Париз 13 који је био ментор Бочварском током израде докторске дисертације “Еластични и нееластични колизиони процеси H2 – Ne* на термалним енергијама”. Професор Бодон је духовито подсетио на ”низ Ваљиних предавања посвећених уметности, посебно еволуцији скулптуре у Египту и Старој Грчкој”, али је говорио и о томе како је добар део њихових приватних ратговора био посвећен филозофским питањима, укључујући и разговоре о концепту морфологије који је Бочварског изузетно занимао.

Током два дана посвећених Бочварском гости из Србије и иностранства говорили су о многим темама из физике којима се бавио, као и о сарадњи институција које је он повезивао.

Истовремено, у част професора Бочварског и Француски институт у Србији на иницијативу његовог француског колеге и сарадника, професора Жака Бодона, са Универзитета Париз 13, организовао је скуп којим је Француски институт желео да ода почаст непрекидном залагању професора Бочварског за промоцију и развој сарадње између Француске и Србије.