IPB

Србија добија центар ВЕРОКИО

25. децембра 2017.

Среда, 15. новембар 2017.

Као придружена чланица ЦЕРН-а, Србија ће на својој територији, у кампусу Института за физику у Београду, добити центар који спаја софистицирану, иновациону привреду, врхунска научна истраживања и образовање.

Уговор којим се покреће Верокио центар на Институту за физику, потписан је данас у Београду, у Палати Србија, и представља један од седам приоритетних пројеката Републике Србије из области науке и технолошког развоја.

„За мене је Институт за физику невероватно откровење“, рекла је након потписивања уговора председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић. „Позивамо вас да их посетите и видите шта се тамо ради, шта Србија све има. Тамо се дешавају невероватне ствари које препознаје цео свет, а Србија не зна за њих“.

Верокио центар на Институту за физику реализује се заједно са водећим светским институцијама, стратешким партнерима Института – Европском лабораторијом за нуклеарну физику, ЦЕРН, мрежом националних института Италије, INFN и највећим научним постројењем у Немачкој, DESY.

Кроз сарадњу са ЦЕРН-ом и другим европским партнерима, Верокио ће помоћи увезивање постојећих знања из више области као што су развој нових генерација акцелератора и детектора, моделирање комплексних система, суперрачунарство, анализа великих скупина података, али и решавање кључних изазова у областима као што су биомедицина, археологија и социологија. Ново научно, образовно и иновационо окружење ће тесно сарађивати са растућим ИТ сектором Србије.

„Верокио центар ће позитивно допринети нашем академском капиталу“, каже директор Института за физику у Београду, др Александар Богојевић, објашњавајући да ће пројекат помоћи Србији у процесу тешње економске, научне, образовне и културне сарадње са партнерима широм Европе.

Нови центар је добио назив Верокио по италијанском ренесансном вајару и сликару Андреу дел Верокиу (1435 – 1488) у чијој је уметничкој радионици занат стекло неколико највећих уметника ренесансе, укључујући и Леонарда да Винчија.

Уговор о реализацији и суфинансирању Верокио пројекта, у присуству премијерке Ане Брнабић, потписали су Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој, Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима и др Александар Богојевић, директор Института за физику.

Фотографије: Бојан Џодан/Институт за физику