IPB

Светосавска награда проф. Аџићу

28. јануара 2020.

Проф. др Петар Аџић, професор Физичког факултета Универзитета у Београду добитник је Светосавске награде за 2019. годину.

На предлог Института за физику у Београду, проф. Аџићу награда је додељена за изузетан допринос унапређењу сарадње са Европском организацијом за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

Проф. Аџић је научни саветник и редовни професор, у пензији. Објавио је више од 1000 колаборацијских и самосталних публикација у врхунским међународним часописима. Аутор је и три монографије. 

Руководи радом Републичке комисије републике Србије за сарадњу са ЦЕРН-ом и представља Републику Србију у Савету ЦЕРН-а. Од 2012. представља Србију и у Европској комисији за будуће акцелераторске пројекте. 

Афирмишући рад младих истраживача у ЦЕРН-у, годинама је заговарао учлањење Србије у ову организацију, учествовао је у преговорима и дао огроман лични допринос да се овај циљ постигне. То је између осталог допринело стицању пуноправног чланства Републике Србије у ЦЕРН-у 24. марта 2019. године.

Министар просвeте, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић уручио је понедељак, 27. јануара 2020. традиционалне Светосавске награде за изузетне резултате у области образовања и васпитања за 2019. године, а добитници, међу којима и проф. Аџић, представљени су на Свечаној академији која је истог дана одржана у Народном позоришту.

Светосавску награду за 2019. годину добили су и Истраживачка станица Петница са којом Институт деценијама сарађује. Уз манастир Студеницу, Светосавску награду за 2019. годину добило је још 25 појединцима који су допринеле унапређењу образовања и васпитања у Србији.