IPB

Ученици Савремене гимназије на Институту

18. јуна 2018.

[:sr]

Ученици београдске Савремене гимназије посетили су у среду, 13. јуна Институт за физику у Београду како би се упознали са нашом институцијом, као и истраживачком делатношћу која се обавља на Институту.

Ученици првог, другог и трећег разреда ове гимназије обишли су неколико лабораторија и центара изузетних вредности. У Центру за изучавање комплексних системакојима др Антун Балаж упознао их је са областима које се истражују употребом суперкомпјутера, а истраживачи из овог Центра говорили су о својим истраживањима.

Др Александар Крмпот је ученицима представио Центар за фотонику и нека од истраживања која се уз употребу ласера спроводе у Лабораторији за биофизику.

Др Маја Кузманоски из Лабораторије за физику животне средине упознала је ученике са пројектом GEO-CRADLE у оквиру кога се на Институту за физику проучава путовања сахарског песка кроз атмосферу. За потребе комплексних нумеричких прорачуна физичких процеса који се дешавају у облацима, као и за прогнозу транспорта аеросола користе се суперкомпјутери, а подаци за такве компјутерске симулације добијају се између осталог и уз помоћ ласера из постројења LIDAR (LIght Detection And Ranging).

Ученици су такође обишли и Лабораторију за физику материјала под екстремним условима где им је др Марко Николић показао неке од начина испитивања оптичких и структурних особина материјала на високим притисцима.

На крају посете, за ученике је организовано научнопопуларно предавање др Марка Војиновића из Групе за гравитацију, честице и поља. Др Војиновић је ученицима говорио о гравитацији покушавајући да их заинтригира и заинтересује не само за гравитацију већ и за теоријску физику и поглед на свет из угла научника.

 [:]