IPB

Француски истраживачи боравили на Институту

08. новембра 2023.

У оквиру билатералног пројекта између Србије и Француске „Биорасположивост токсичних органохлорних пестицида и елемената у траговима у пољопривредним срединама у Француској и Србији: допринос најсавременијим in vitro методама и процена ризика по здравље људи” финансираног у оквиру програма „Павле Савић”, чланови француског тима су у периоду од 20. до 28. октобра 2023. године боравили на Институту за физику у Београду.

Руководиоци овог пројекта су др Тијана Милићевић са Института за физику у Београду и др Метју Дулануа са Пољопривредног факултета у Нансију, а реализација је подржана од стране Министарства науке, иновација и технолошког развоја Републике Србије и Campus France.

У току посете Лабораторија за физику животне средине Института за физику у Београду је организовала семинар на ком су колеге презентовале своја истраживања, пројекте и заједничку сарадњу са тимом из Србије.

У оквиру ове сарадње, гости из Француске обишли су и институције партнере – Хемијски факултет у Београду, Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду и Огледана добра Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Чланови Лабораторије за физику животне средине угостили су на Институту за физику у Београду и колеге са Хемијског факултета и Пољопривредног факултета у Београду, са Института за заштиту биља и животну средину, Института за земљиште, Института за хигијену и технологију меса, Завода за јавно здравље и колеге из других лабораторија са Института за физику Београд.