IPB

Донација ГИЗ-а Институту

13. октобра 2023.

У оквиру Глобалног програма „Миграције и дијаспора“ којим се промовише потенцијал који имају глобалне миграције за одрживи развој, Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) донирала је Институту за физику у Београду вредну опрему. Ова донација намењена је стручњацим који су се вратили у земљу како би овде наставили каријеру.

Донацију је примила др Соња Предин, која је ангажована у Лабораторији за промену рачунара у науци. Др Предин је једна од много истраживача који су провели неко време радећи у иностранству, а затим се вратили у Србију и истраживања наставили на Институту за физику у Београду.

Наиме, након што је завршила студије теоријске физике на Универзитету у Београду, др Предин је уписала докторске студије у Немачкој, на Универзитету у Регенсбургу, где је 2017. докторирала са тезом „Спектар квантне заплетености у графенским системима“.

Затим је наставила рад у области примењених истраживања радећи као научна сарадница у сарадњи са индустријским партнерима на Институту за информатичке системе у Хофу. У јесен 2021. године др Предин се вратила у Србију и истраживања наставила на Инстиутуту за физику у Београду где се бави проучавање суперпроводљивости, квантног Холовог ефекта, као и примене техника машинског учења и анализе података у разумевању сложених физичких феномена.

Опрема коју је ГИЗ донирао др Предин – УПС систем напајања за кластер ПАРАДОКС – обезбедиће аутономност напајања суперрачунара на Институту. Корист од донације имаће сви корисници ПАРАДОКСА.

Фото: др Душан Вудраговић, др Соња Предин и др Антун Балаж са Снежаном Антонојевић из ГИЗ-а испред Парадокса.