IPB

Група RISE на Институту

08. јула 2018.

[:sr]

Уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Институт за физику у Београду је био домаћин округлог стола високих европских званичника Европске комисије, такозване RISE групе (Research, Innovation and Science Policy Experts, RISE) који је одржан у уторак, 3. јула 2018. године, у сали „Др Драган Поповић“ на Инстититу.

Експертска група  RISE, сачињена од научника и познавалаца научне политике, на захтев Карлоса Моедаса, европског комесара за истраживања, науку и иновације у оквиру такозване „Tour d’Europe“ обилази Европу како би припремила смернице за нови европски програм финансирања науке који ће наследити Хоризонт 2020, под именом Хоризонт Европа.

Приликом обиласка европских престоница, чланови RISE групе састали су се са независним стручњацима у градовима као што су Брисел, Варшава, Атина, Хелсинки, Белин… Ово је први пут да Група посећује једну државу која није чланица Европске уније како би стекли слику о изазовима које има наука унутар, али и изван ЕУ.

„Мислим да је „Tour d’Europe“ у Србији занимљив јер смо први пут дошли у придружену чланицу Хоризонта 2020. Србија посебно интересантан случај јер је била део друге заједнице, уједињене Југославије. Видим да је мноштво проблема са којима се суочавате у Хоризонту везан за мале димензије Србије“, рекао је након округлог стола Лук Сот, председавајући састанка.

Имајући у виду преломни карактер који ће овај програм имати за домаћу научну заједницу, Институт је на састанак са 11 чланова RISE групе из више европских земаља позвао и представнике Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Универзитета у Београду и Новом Саду, као и других истраживачких установа. На целодневни догађај одазвали су се водећи људи више домаћих установа, као и два помоћника министра.

„Наука у Европи се финансира у циклусима од 7 година. Имали смо јединствену прилику да  једни ван Европске уније угостимо RISE панел који пише документацију за наредни седмогодишњи план“, рекао је директор Института за физику у Београду, др Александар Богојевић.

[:]