IPB

Суперрачунари у функцији унапређења пословања

18. јуна 2018.

[:sr]

Регионална радионица „Рачунари високих перформанси (суперрачунари) у функцији унапређења пословања“ одржана је 14. и 15. јуна 2018. године у Београду у Научно-технолошком парку Београд и у Институту за физику у Београду.

Ова регионална радионица резултат је заједничких активности на сродним међународним пројектима Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља и ПМФ Нови Сад (пројекат Рачунари високих перформанси за ефикасне иновације – InnoHPC) и Института за физику у Београду (пројекат Виртуелно истраживање окружења за интердисциплинарну науку у југоисточној Европи и источном Медитерану – VI-SEEM), који имају у фокусу рачунаре високих перформанси (High Performance Computing, HPC/суперрачунари), а све у функцији унапређења пословања.

Сврха радионице је подизање свести стручне јавности, привреде и малих и средњих предузећа о постојању и могућностима суперрачунарских центара у региону. Док је први дан радионице био посвећен предавањима у просторијама Научно-технолошког парка у Београду, током другог дана организована је посета Институту за физику у Београду где су гости обишли више лабораторија и Иновациони центар Института.[:]