IPB

Тродневни скуп твининг пројекта BioQantSense

19. марта 2024.

Тродневни скуп у оквиру твининг пројекта BioQantSense отворен је на Институту за физику у Београду.

У посети Институту су гости из Националног института за оптику из Фиренце Националног истраживачког савета Италије (Istituto Nazionale di Ottica, CNR-INO). Пројектним партнерима из Италије и Србије током ове посете у фокусу су пројектни менаџмент и администрација.  

Ђулија Адембри, пројектна менаџерка Националног института за оптику током три дана боравка на Институту пренеће искуства, праксе и процедуре из своје матичне истраживачке институције која има око 180 запослених и учествује у великом броју међународних пројеката.

Теме за разговор су, између осталих, иновације и трансфер технологија, сарадња са ненаучним сектором, централизовани систем пројектног менаџмента Националног истраживачког савета Италије, начини за унапређење активности које су подршка пројектним активностима, научне сарадње, повезивања и прилике за финансирање, привлачење младих истраживача, и друге.

Циљ овог твининг пројекта, као и других, јесте увезивање истраживачких институција држава Европске уније – у овом случају Немачке и Италије – са блиским институцијама из држава кандидата.

У пројекту BioQantSense (Twinning for excellence of the Serbian Research center for quantum biophotonics) који предводи Институт за физику у Београду, осим Националног истраживачког савета Италије (Consiglio Nazionale Delle Ricerche), учествују и Фридрих Шилер Универзитет у Јени, Немачка (Friedrich-Schiller-Universitat Jena) и Биолошки факултет Универзитета у Београду.

Пројекат има за циљ подизање изврсности и угледа Института за физику у оквиру међународне сарадње у научном, менаџерском и административном аспекту. На Институту ће у оквиру пројекта бити успостављена и развијана област квантне биофотонике, и биће надограђени различити истраживачки аспекти биофотонике.