IPB

Истраживачи Института освојили још два пројекта Фонда за науку

06. априла 2023.

Истраживачи Института освојили су још два пројекта Фонда за науку. Наиме, Фонд за науку Републике Србије објавио је у априлу 2023. листу 20 пројеката који ће у наредне две године бити финансирани у оквиру Зеленог програма сарадње науке и привреде. Међу њима су два пројекта Института за физику у Београду.

Пројектом BioPhysFUN (Advanced Biophysical Methods for Soil Targeted Fungi-Based Biocontrol Agents) руководи др Александар Крмпот, научни саветник из Института за физику, а партнери на пројекту су Биолошки факултет Универзитета у Београду и Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

Руководилац пројекта IonCleanTech (Elimination of respirable airborne particles, microplastics, microorganisms, and VOCs by ionization of indoor air and filtration systems: comprehensive investigation for reliable technological answers) је др Предраг Коларж, виши научни сарадник из Института за физику у Београду, а партнери на пројекту су Медицински факултет Универзитета у Београду и Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду.

Буџет ова два пројекта износи укупно око 347.000 евра.

Зелени програм је, како се на сајту Фонда за науку наводи, намењен пружању практичне подршке сарадњи науке и привредног сектора, засноване на коришћењу расположивих научних потенцијала и подршке одрживом развоју и подизању нивоа квалитета животне средине.

На 20 пројеката ће учествовати 215 истраживача из 37 научноистраживачких организација из Београда, Новог Сада, Крагујевца и Чачка, а највише успеха су постигли Институт за физику у Београду, Машински факултет Универзитета у Београду Институт за хемију, технологију и металургију.

Истраживачи Института за физику у Београду на сваком од досадашњих позива освајали су средства својим идејама, тако да се у Институту реализује завидан број пројеката Фонда за науку.

Више о Зеленом програму сарадње науке и привреде