IPB

Др Магдалена Ђорђевић у YAE

17. септембра 2019.

Током претходног лета из Велса је у Београд стигла једна лепа вест. Др Магдалена Ђорђевић са Института за физику у Београду изабрана је за члана Европске академије наука младих (Young Academy of Europe) и тако постала део мреже најизврснијих активних истраживача на континенту.

Као научни саветник на Институту за физику, др Магдалена Ђорђевић, заједно са истраживачима који чине њен тим проучава кварк-глуонску плазму. Ово стање материје, описано у квантној хромодинамици, постоји само на изузетно високим температурама и пристисцима. Сматра се да је једно од најстаријих стања у Универзуму, а њено постојање експериментално је доказано пре десетак година, од када је у жижи научног интересовања.

Након изузетно успешне каријере на америчким универзитетима, др Ђорђевић се вратила на Институт за физику, али притом није променила своју област истраживања, нити своја интересовања. Зато је крајем 2016. године добила престижни ERC грант за истраживање кварк- глуонске плазме. Тиме је постала друга добитница ERC гранта у Србији што је привукло велику пажњу медија.

Европска академија наука младих основана је 2012. године са циљем да допринесе научној размени међу земљама Европске уније и придруженим чланицама. Њени чланови су стручњаци и лидери у областима којима се баве, а с обзиром да су академици углавном људи старији од 50 година, ова организација окупља млађе научнике како би нагласила поглед нових генерација на будућност науке. Званични пријем нових чланова, међу којима је и др Магдалена Ђорђевић, одржава се у октобру на годишњем заседању у Барселони.

Иначе, др Ђорђевић, као и истраживања њеног тима, и даље привлаче пажњу медија у Србији. Поред већ поменутог ERC гранта, др Магдалена Ђорђевић је недавно доспела у медијску жижу и због велике цитираности радова. Наиме, медији су објавили листу домаћих истраживача који се појављују у истраживању Стенфорд универзитета о 100.000 најутицајнијих научника на свету. Уз друге београдске истраживаче, међу којима има и физичара, др Ђорђевић се појављује у обе листе које прате овај рад.